Inhoudsopgave
Wie is zwarte Jef?
Antwerpen had in de jaren 50-60 een legendarische man op de markten lopen: “Zwarte Jef”. Hij was een zwarte man die snoep met anijssmaak verkocht, in witte puntzakjes. Volgens de man waren die snoepjes goed voor de gezondheid. Veel mensen in de streek herinneren zich de snoepverkoper nog.
Wat is Karaboeja?
Het was de Brusselse bakker Vos die voor WO I verschillende soorten snoepgoed en anijs in een ketel aan de kook bracht en het zwarte goedje liet stollen, waarna hij het harde spul door jonge Congolezen liet verkopen in de straten van Brussel, en later op markten over het hele land.
Wat is Carabouya?
De carabouyaverkopers zie je in Brussel niet meer, maar carabouya bestaat nog steeds. Het is harde, zwarte anijssnoep die de verkoper met een hamertje van een groot blok kapt en per gewicht in een witte papieren puntzak verkoopt. En hoe exotisch de naam ook klinkt, de snoep is zo Brussels als wat.
Wat is een drop snoepgoed?
Zacht snoepgoed zoals drop is meestal gemaakt door toevoeging van gelatine. Smaak -, geur – en kleurstoffen worden aan snoep toegevoegd om de gewenste smaak, geur en kleur te bereiken. Door de samenstelling zijn er mensen die bepaalde snoep niet eten.
Wat is de grootste snoepgoedproducent in Europa?
Een van de grootste snoepgoedproducenten is de The European Candy Group van de investeerder Bencis Capital Partners. Onderdeel hiervan is Continental Candy Industries BV met drie Nederlandse productielocaties in Drachten, Hoorn en Oosterwolde, en twee Duitse productielocaties in Boizenburg en Metelen (Sula/CCI).
Wat is snoepgoed op sinterklaasfeest?
Bij sommige feesten, zoals het Sinterklaasfeest, wordt snoepgoed speciaal voor het feest gemaakt. Bij het sinterklaasfeest in Nederland zijn dit onder andere pepernoten, chocoladeletters en taaitaai, in België zijn dit allerlei soorten beeldjes van chocolade. Ook speculaas wordt vaak in verband gebracht met Sinterklaas.
Wat is de meest gegeten snoep in Nederland?
Drop is in Nederland het meest gegeten snoep. In Nederland wordt zo’n 32 miljoen kilo drop per jaar gesnoept. In België is het meest gegeten snoep chocolade en chocoladeproducten. België en Duitsland zijn trouwens de grootste leveranciers van Nederlands snoepgoed.