Wie beslist wat in Europa?

Wie beslist wat in Europa?

Het Parlement neemt samen met de Raad beslissingen over Europese wetten. Als het Parlement en de Raad het niet eens kunnen worden over een stuk wetgeving, komt er geen nieuwe wet. Het Parlement kiest de voorzitter van de Europese Commissie en keurt de 27 leden van de Commissie als college goed.

Kan je een land aanklagen?

Bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kunnen individuen, groepen, organisaties en landen een klacht indienen tegen een lidstaat, door een beroep te doen op het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM).

Wie heeft de wetgevende macht in de EU?

De wetgevende macht in de Europese Unie is gedeeld tussen de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement. De uitvoerende macht is in handen van de Europese Commissie, de rechterlijke macht in handen van het Europees Hof van Justitie.

Hoe ontstaat een Europese wet in 3 stappen?

In een notendop De Europese Commissie dient een voorstel in bij de Raad en het Europees Parlement. De Raad en het Parlement nemen in eerste lezing of in tweede lezing een wetgevingsvoorstel aan. Als de twee instellingen geen akkoord bereiken na de tweede lezing, wordt er een bemiddelingscomité bijeengeroepen.

Wat is de functie van de 3 organisaties van de Europese Unie?

Het Comité van de Regio’s geeft advies op alle terreinen waar belangen van gemeenten en provincies een grote rol spelen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij onderwijs- en cultuurbeleid. Het Europees Economisch en Sociaal Comité geeft advies over allerlei onderwerpen die met de economie te maken hebben.

Wat is het verschil tussen intergouvernementele organisaties en supranationale organisaties?

In algemene zin is intergouvernementeel de tegenhanger van supranationaal, wat betekent dat landen bevoegdheden overdragen aan instellingen die boven de landen staan. Toegepast op de Europese Unie is intergouvernementeel ook de tegenhanger van communautair.