Welke ziekten worden veroorzaakt door roken?

Welke ziekten worden veroorzaakt door roken?

De belangrijkste ziekten die geheel of grotendeels door roken worden veroorzaakt zijn longkanker, COPD en hart- en vaatziekten. Statistische onderzoeken wijzen uit dat roken (direct en indirect) verantwoordelijk is voor een groot aantal sterfgevallen, en de kans op vele ziekten vergroot. Ziekten die door roken worden bevorderd zijn onder meer:

Wat zijn de symptomen van Een rokershoest?

Symptomen van rokershoest Symptomen die samen met een rokershoest kunnen optreden zijn kortademigheid en een pijn op de borst, piepende ademhaling (een fluitend geluid bij het ademen) en een krakend, bubbelend geluid tijdens het ademen. Deze symptomen verergeren na verloop van tijd, tenzij men stopt met roken.

Wat is het roken van tabak?

Roken (tabak) Roken is het nuttigen van de rook van smeulende tabak. Er zijn andere genotmiddelen en drugs die ook gerookt kunnen worden, maar indien er geen verdere aanduiding gegeven is, wordt met “roken” het roken van tabak bedoeld. Roken is schadelijk voor de gezondheid; de rookverslaving die optreedt wordt veroorzaakt door de stof nicotine.

Wat is het verband tussen roken en longkanker?

Omstreeks 1950 werd door Sir Richard Doll het verband tussen roken en longkanker aangetoond dat al eerder door Duitse onderzoekers was gevonden, maar in het Westen niet bekend was geworden. Veel mensen hadden dit in de oorlog opgelopen door het roken van in krantenpapier gedraaide shaggies en nu kwam er een tegenbeweging op gang.

Is roken verslavend voor je gezondheid?

Roken is verslavend en slecht voor je gezondheid. Het begint vaak met een ‘rokershoestje’, waarbij je slijm ophoest. Daarnaast krijg je last van kortademigheid en een piepende ademhaling. Ondanks alle nadelen van roken, is het wegleggen van de sigaret een ontzettend moeilijke opgave.