Inhoudsopgave
Welke wetgeving is er in Nederland rondom de financiering van zorg?
Het zorgstelsel in Nederland wordt geregeld met 4 stelselwetten: de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Deze brochure legt uit wat deze 4 wetten regelen, wie die zorg regelt en hoe de financiering en het toezicht geregeld is.
Welke wetten vallen onder de zorg?
Sinds 1 januari 2015 valt de zorg aan ouderen en chronisch zieken onder verschillende wetten. De zorg thuis valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw), de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen valt onder de Wet langdurige Zorg (Wlz). Beide wetten, of de uitwerking daarvan, zeggen iets over het zorgplan.
Wat is het zorgplan volgens de Wet langdurige zorg?
Het zorgplan is volgens de wet Langdurige zorg de uitkomst van dat wat met de cliënt of zijn vertegenwoordiger besproken is. De nieuwe wetgeving verschilt niet veel van de oude. De positie van de cliënt is wel iets verstevigd. Dat is in de wet uitgewerkt in drie punten: De cliënt moet de gelegenheid krijgen om zich voor te bereiden op het gesprek.
Wat zijn de wettelijke regelgeving in de zorg?
Wet- en regelgeving Sinds 1 januari 2008 is het wettelijk verplicht om met elke cliënt een zorgplanbespreking te houden. De zorg thuis valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw), de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen valt onder de Wet langdurige Zorg (Wlz).
Hoe valt de zorg thuis onder de Zorgverzekeringswet?
De zorg thuis valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw), de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen valt onder de Wet langdurige Zorg (Wlz). Beide wetten, of de uitwerking daarvan, zeggen iets over het zorgplan. Behalve dat de positie van de cliënt is nog iets verstevigd, is er ten opzichte van de AWBZ niet veel veranderd.
Wie bepaalt welke zorg vergoed wordt?
De overheid bepaalt voor welke zorg de eigen bijdrage geldt en hoe hoog die bijdrage is. Het Zorginstituut adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over een deel van de inhoud en de omvang van het basispakket en de Wet langdurige zorg (Wlz).
Hoe wordt de zorg in Nederland bekostigd?
Ten eerste betalen we belasting. Uit de belasting worden alle uitgaven betaald die onder de WLZ en WMO vallen. Daarnaast betalen we elk maand premie aan de zorgverzekeraar. Daaruit worden alle zorguitgaven betaald die onder de basisverzekering (de ZVW) vallen.
Hoe komt een zorginstelling aan geld?
De zorg in de WLZ wordt gefinancierd vanuit een landelijke verzekering waar iedereen die belastingplichtig is aan meebetaalt. Vanuit de centrale overheidskas gaat het geld naar zorgkantoren. Dit zijn onderdelen van de grote zorgverzekeringen.