Welke stoffen ontstaan bij sporten?

Welke stoffen ontstaan bij sporten?

Door sporten vindt er een toename plaats van diverse neurotransmitters waaronder dopamine, serotonine en endorfine. Endorfine bestaat onder bekend als het snelst werkende anti-stress hormoon omdat het binnen een minuut een stress-reactie kan stilleggen.

Wat doet te weinig beweging met je?

Mensen die niet aan de beweegnorm voldoen zijn inactief. Deze manier van leven verkort de levensverwachting en veroorzaakt op termijn chronische ziekten zoals hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2. Ook overgewicht en depressie worden in verband gebracht met een inactieve levensstijl.

Wat komt er vrij met sporten?

Tijdens het sporten komt er endorfine, serotonine en dopamine vrij. Allemaal neurotransmitters; stoffen die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar communiceren. Endorfine zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel en vermindert pijn.

Welke stoffen komen vrij bij beweging?

Tijdens het sporten komen er allerlei chemische stofjes vrij, die ook wel neurotransmitters worden genoemd. Endorfine, dopamine en serotonine bijvoorbeeld. Deze stoffen hebben allemaal een essentiële functie in je lichaam, en het resultaat is dat je ze je meestal een heel prettig gevoel geven.

Wat gebeurt er met je lichaam als je alleen maar ligt?

Niet voldoende bewegen zal zorgen voor overgewicht en zelfs obesitas, wat op zijn beurt weer funest is voor je lichaam: Dit leidt tot een ongezond lichaam met een fors verhoogde kans op verschillende soorten chronische ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziektes, slapeloosheid, bepaalde vormen van kanker en artritis …

Wat gebeurt er als je te veel stil zit?

Recent onderzoek toont aan dat wie vaak lang stilzit meer dan 2 keer zoveel kans heeft om diabetes te ontwikkelen, en bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Zelfs mensen die naast hun zittende dagtaak voldoende beweging nemen of sporten, blijken een hoger risico op gezondheidskwalen te lopen.