Welke soorten lieveheersbeestjes zijn giftig?

Welke soorten lieveheersbeestjes zijn giftig?

Nee, lieveheersbeestjes zijn niet gevaarlijk. Ze kunnen wel bijten maar doen dit zelden. Steken kunnen ze niet en ze zijn ook niet giftig. De gele vloeistof die ze kunnen afscheiden is wel erg bitter en kan je maar beter van je handen wassen.

Wat zijn lieveheersbeestjes?

Lieveheersbeestjes (Coccinellidae) maken deel uit van de orde van de kevers (Coleoptera). Deze insecten zijn te herkennen aan de aanwezigheid van dekschilden (een stevig en ondoorschijnend omhulsel dat ontstaan is door de omvorming van de voorvleugels) waaronder zich twee vliesvleugels bevinden (coleos = etui).

Wat zijn de eieren van een lieveheersbeestje?

De eieren zijn langwerpig en geel/oranje. Volwassen tweestippelige lieveheersbeestjes eten meer dan 50 soorten bladluizen, waaronder alle belangrijke bladluizen in groentegewassen, laanbomen en stuiken, maar ook vlindereieren. Zoekgedrag en voeding. Een volwassen lieveheersbeestje eet gemiddeld 80 bladluizen per dag en zijn larve maar liefst 120!

Is Lieveheersbeestje kwaad?

En inderdaad, het lieveheersbeestje doet niemand kwaad. Meer nog, het is zelfs een heel nuttig insect.

Sommigen denken ook dat gele lieveheersbeestjes wel giftig zijn en de rode niet. Maar niets is dus minder waar. Elk lieveheersbeestje is giftig in meer of mindere mate. Er wordt gezegd ‘hoe feller de kleur, hoe giftiger het lieveheersbeestje’.

Kunnen onze lieveheersbeestjes steken?

Ze kunnen steken, zoemen en kriebelen, ze zien er afschrikwekkend uit, gaan op ons eten zitten of brengen ziektes over. Maar lieveheersbeestjes vinden de meeste mensen leuke diertjes. Toch zijn het ook insecten.

Is het lieveheersbeestje een kever?

Lieveheersbeestjes behoren tot de meest opvallende kevers en vallen op door hun felrode of gele kleur van de dekschilden. Op de dekschilden zijn (zwarte) stippen zichtbaar; deze moeten in combinatie met de felle kleur predatoren afschrikken.