Inhoudsopgave
Welke maand krijg je 13e maand?
De 13e maand wordt vaak tegen het einde van het jaar, dus in december, uitgekeerd. Een 13e maand is geen wettelijk recht. Wel zijn er in sommige cao’s afspraken gemaakt over een 13e maand en is bepaald dat werknemers die onder die cao vallen collectief een 13e maand uitbetaald krijgen.
Is 13e maand normaal?
Zo’n bonus is natuurlijk fijn om te ontvangen in die extra dure maand aan het einde van het jaar. Afhankelijk van je werkgever krijg je wel of niet te maken met een dertiende maandsalaris. Ieder bedrijf heeft namelijk zijn eigen vastgelegde regels als het gaat over het ontvangen van een eindejaarsbonus.
Waarom krijg je een 13e maand?
De dertiende maand is uitgesteld loon, waar een werknemers gedurende het jaar nog geen gebruik van kan maken; Het wordt in voorkomende gevallen niet uitgekeerd indien een medewerker vervroegd uit dienst treedt; Over de dertiende maand wordt meestal geen pensioen opgebouwd, terwijl dit bij ‘gewoon salaris’ wel gebeurt.
Wat is het verschil tussen eindejaarspremie en dertiende maand?
Is er een verschil tussen een eindejaarspremie en een 13de maand? Een 13de maand is een eindejaarspremie, maar een eindejaarspremie hoeft niet altijd een 13de maand te zijn. Simpel gezegd is de 13de maand een heel brutoloon bovenop je vast loon. Zoals gezegd, mogen jouw prestaties hier geen invloed op hebben.
Waarom krijg ik geen 13e maand?
Geen enkele werknemer mag zomaar uitgesloten worden van een 13de maand. Werkgevers hebben namelijk te maken met regels voor gelijke behandeling op het werk. Bij gelijk werk hoort dan ook een gelijke beloning.
Hoe kan ik zien hoeveel eindejaarspremie ik krijg?
De eindejaarspremie wordt pro rata berekend voor iedere bediende die minimaal 3 maanden in dienst is geweest in het betreffende jaar. Als deze bijvoorbeeld 8 maanden in dienst bent geweest, krijgt hij 8/12 van een bruto maandloon in december uitbetaald als eindejaarspremie.
Waarom geen 13e maand?
In de wet staat geen verplichting om een dertiende maand uit te betalen. Een werknemer heeft hier in principe dus geen recht op, tenzij een eindejaarsuitkering is geregeld in een cao, personeelsreglement of arbeidsovereenkomst. In die gevallen kun je er als werkgever toch aan gebonden zijn.
Wie heeft recht op 13de maand?
Als je contract wordt beëindigd voor het einde van het jaar heb je normaalgezien recht op je eindejaarspremie. Die wordt berekend op basis van de periode waarin je in datzelfde jaar hebt gewerkt. In de meeste sectoren is dit recht gewaarborgd als je ontslagen wordt door de werkgever.