Welke landen erkennen de Oeigoerse genocide?

Welke landen erkennen de Oeigoerse genocide?

Sindsdien hebben de regeringen van Canada, Nederland, het Verenigd Koningkrijk, Nieuw-Zeeland en Litouwen de mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren in Xinjiang als genocide erkend.

Hoeveel Oeigoeren zijn er in China?

Oeigoeren zijn een aan Turken verwant volk uit Centraal-Azië. Oeigoeren hebben een ander uiterlijk dan Han-Chinezen en een eigen cultuur en taal. Veel van de circa twaalf miljoen Oeigoeren in China zijn soennitische moslims, maar vooral onder de stedelijke bevolking zijn ook seculiere Oeigoeren.

Hoe leven de Oeigoeren?

De Oeigoerse taal behoort tot de Turkse talen. Het grootste deel van de Oeigoeren woont in het Tarimbekken, het zuidelijk deel van de provincie en hun traditionele woongebied, waar zij met ruim 80% van de daar wonende bevolking nog steeds de meerderheid vormen.

Welk geloof hebben de Oeigoeren?

De Oeigoeren zijn een islamitisch volk met een eigen taal en tradities. Vroeger hadden ze een eigen land, maar nu hoort dat gebied bij China. Van de Chinese regering mogen de Oeigoeren niet geloven in hun eigen god en niet hun eigen taal spreken. Een miljoen mensen zijn opgesloten in ‘heropvoedingskampen’.

Wat gebeurd er in de Oeigoeren Kampen?

De Oeigoeren worden er gehersenspoeld en zelfs gemarteld. Ze krijgen soms geen eten, worden geslagen met ijzeren stokken en aan hun handen opgehangen. Ouders en kinderen worden van elkaar gescheiden. Mensen die vastzitten in de kampen krijgen geen rechtszaak en hebben geen toegang tot een advocaat.

Wat is heropvoedingskampen?

Een heropvoedingskamp is een kamp waarin gevangenen door middel van werk, propaganda en scholing worden ‘heropgevoed’.

Hoe zijn Oeigoeren ontstaan?

Oeigoeren hebben een Turkse oorsprong. Ook hun taal lijkt op het Turks en kent geen Chinese klanken. Het Oeigoerse volk werd tijdens de Middeleeuwen verdreven uit Mongolië door de Kirgiezen. Ze kwamen vervolgens in Oost-Turkestan terecht, het tegenwoordige Chinese Xinjiang.