Welke dieren eten Zeeegels?

Welke dieren eten Zeeegels?

Zonder predatoren vernietigen de zeegels de groter zeewieren en slaat het ecosysteem om naar een soort woestijn. Verder zijn er de zeewolf (belangrijkste voedsel voor de zeewolf) en de trekkervissen.

Welke zee-egels zijn dodelijk?

Uit een aantal eigen experimenten met de West-Indische zee-egel Diadema antillarum Philippi bleek dat binnengedrongen stekels snel oplossen en na twee, drie dagen reeds geen spoor meer achterlaten in het weefsel.

Is zee-egel giftig?

De stekels zelf zijn vaak voorzien van een dun laagje gif. Daardoor zijn veel zee-egels giftig. Dit gif is bij de meeste soorten niet gevaarlijk, maar laat een eventuele verwonding door een zee-egel soms wel behoorlijk pijn doen.

Wat kan je eten van de Zeeegel?

Ze zagen er wel mooi uit. De stekels gitzwart, de binnenkant van het kalkskelet wit en de vijf gonaden, de eetbare delen van het dier, knalgeel tot oranjerood.

Waar vind je Zeeegels?

Eigelijk vind je deze beestjes overal ter wereld, ook in de Nederlandse wateren komen ze soms voor. Zee-egels houden niet van een sterke golfslag, maar daarentegen wel van gebieden met veel waterplanten, algen of andere kleine zeedieren.

Wat gebeurt er als je gestoken wordt door een zee-egel?

Als je met je voet in een zee-egel bent gaan staan, hoef je in principe niet naar een dokter. Bezoek de huisarts wel wanneer je andere klachten krijgt, zoals infecties, kortademigheid en pijn bij het ademen. Ook wanneer je stekels in je handen hebt, is het raadzaam om een arts te bezoeken.

Wat gebeurt er als je in een zee-egel stapt?

Over het algemeen zijn ze niet agressief, maar ze zullen wel steken als je per ongeluk op ze stapt. Bepaalde delen van het lichaam van een zee-egel geven gif af. Zee-egels verspreiden gif door hun stekels en pedicellariën. De stekels veroorzaken steekwonden en kunnen in de huid blijven zitten.

Wat als je op een zee-egel stapt?

Verwijder de stekels met een pincet. Week je voet in azijn of leg er een doek gedrenkt in azijn op. Zo los je de stekels op die je met een pincet niet hebt kunnen verwijderen. Stop vervolgens je voet gedurende 20 tot 40 minuten in heet water, zo warm als je aankunt.