Welke complicaties kunnen er ontstaan als gevolg van katheteriseren?

Welke complicaties kunnen er ontstaan als gevolg van katheteriseren?

De constante aanwezigheid van het catheteruiteinde en het ballonnetje kunnen irritatie van de blaaswand geven. Soms reageert de blaas hierop met verkramping, dit geeft buikpijnklachten. Daarnaast kan de geïrriteerde blaaswand extra slijm gaan vormen als reactie op dit lichaamsvreemde object.

Wat kan in de urethra beschadigen bij gebruik van een verkeerde maat katheter?

Een ‘fausse route’ (de katheter neemt een verkeerde weg bij het inbrengen) kan hier een gevolg van zijn maar is zeldzaam. Daarnaast kan de blaaswand beschadigd zijn door retentie of een urineweginfectie (1). Epididymitis. Dit is een ontsteking van de epididymis (de bijbal) wat pijn en zwelling veroorzaakt (3).

Waar op letten bij katheteriseren?

Reinig eerst de schaamlippen en vervolgens het gebied rond de plasbuis. Zorg ervoor dat je altijd van voren naar achteren veegt. Laat de urine aflopen in het toilet. Houd bij het verwijderen van de katheter de uitgang dicht met je vinger om druppelen of sproeien van urine te voorkomen.

Hoe kan je controleren of de verblijfskatheter goed gepositioneerd is?

Op de katheter staat het volume van het ballonnetje aangegeven, bijv. ‘5-15 ml’. Vul de ballon met zo weinig mogelijk vloeistof (ongeveer 6 – 10 ml). Een te volle ballon geeft blaaskrampen, maar door te weinig vulling kan de katheter uit de blaas glijden.

Welke problemen met de katheter kunnen leiden tot lekkage?

Als er urine langs de katheter naar buiten lekt, kan dat komen door: blaaskramp. urineweginfecties. blaasstenen.

Hoe krijg je een katheter in uw buik?

De katheter via de buikwand (suprapubische katheter) wordt ingebracht onder plaatselijke verdoving. De uroloog maakt een klein sneetje in uw buik (net boven het schaambeen) en brengt zo de katheter in uw blaas. Er zit dan geen slangetje in uw plasbuis en het is dus nog mogelijk om op de normale manier te plassen.

Wanneer gebeurt het vervangen van de katheter?

Vervangen van de katheter . Het vervangen van de katheter zelf gebeurt op advies van uw arts. Meestal wordt de katheter tussen de 4 en 12 weken vervangen. Dit is afhankelijk van de soort katheter, het afvloeien van urine (mate van doorstroom) en eventuele ‘neerslag’.

Wat is een katheter voor jouw patiënt?

Je zult een katheter moeten gebruiken dat qua formaat geschikt is voor jouw patiënt. Katheters zijn er in verschillende maten. Deze maten worden aangeduid met de eenheid charrière (1 charrière is 1/3 mm) en zijn er vanaf maat 12 (klein) tot maat 45 (groot).

Kan het inbrengen van katheter pijnlijk zijn?

Het inbrengen van de katheter kan gevoelig of pijnlijk zijn. Ook kan het zijn dat u direct na het inbrengen van de katheter het gevoel heeft dat u moet plassen. Dat kan enkele dagen duren, maar geeft niet. De urine vloeit vanzelf weg via de katheter.