Inhoudsopgave
Welke bestuurscollege staat aan het hoofd van een gemeente?
De gemeenteraad staat aan het hoofd van de gemeente en wordt voor een periode van vier jaar rechtstreeks gekozen. De gemeenteraad heeft de bevoegdheid verordeningen vast te stellen. Het college van burgemeester en wethouders als dagelijks bestuur van de gemeente.
Waar in de grondwet vind je de mogelijkheid van decentralisatie terug?
Hoofdstuk 7 Grondwet en overige regelgeving.
Wie zijn de leden van de Provinciale Staten?
Het aantal leden is afhankelijk van het inwonertal en loopt uiteen van 39 voor een provincie met minder dan 400.000 inwoners, tot 55 voor een provincie met meer dan 2.000.000 inwoners (art. 8 lid 1 van de huidige Provinciewet).
Wie zijn de gedeputeerden?
De positie van een gedeputeerde is vergelijkbaar met een wethouder in het gemeentebestuur. De gedeputeerden worden gekozen door de Provinciale Staten. Dit geschiedt door middel van het systeem van getrapte verkiezingen. Sinds maart 2003 is een gedeputeerde geen lid meer van de Provinciale Staten.
Wie vertegenwoordigt de provincie?
De Provinciale Staten zijn het vertegenwoordigende orgaan van de provincie. Zij hebben verordende bevoegdheden en budgetrecht. De Provinciale Staten controleren de Gedeputeerde Staten en de commissaris van de Koning (in zijn hoedanigheid als provinciaal orgaan).
Wie vormt het dagelijks bestuur van de provincie?
Het college van Gedeputeerde Staten (GS) vormt het dagelijks bestuur van de provincie. Het bestaat uit leden (gedeputeerden) en de commissaris van de Koning. De leden worden eens in de 4 jaar gekozen door de leden van Provinciale Staten. Er zijn minimaal 3 en maximaal 7 gedeputeerden per provincie.
Wie stelt een verordening vast?
Volgens artikelen 147 en 149 Gemeentewet komt de bevoegdheid tot vaststelling van gemeentelijke verordeningen in beginsel toe aan de gemeenteraad. Bij de wet of door de raad krachtens wet kan de bevoegdheid evenwel ook toegekend worden aan het college van burgemeester en wethouders of aan de burgemeester.
Kan in een provinciale verordening een overtreding strafbaar worden gesteld?
Provinciale staten kunnen op overtreding van hun verordeningen en van die van organen waaraan ingevolge artikel 152 verordenende bevoegdheid is gedelegeerd, straf stellen maar geen andere of zwaardere dan hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie, al dan niet met openbaarmaking van de …