Welke antibiotica voor borstontsteking?

Welke antibiotica voor borstontsteking?

De NHG-Standaard ‘Zwangerschap en kraamperiode’ raadt bij borstontsteking met koorts of bij een acuut begin van de klachten met algemeen ziekzijn of koorts in aanwezigheid van tepelkloven een kuur aan met flucloxacilline (3 keer daags 500 mg gedurende zeven dagen)3.

Wat als antibiotica niet werkt bij borstontsteking?

Daarnaast kan, als de borstontsteking niet geneest met antibiotica, een schimmelinfectie de oorzaak zijn. Ook een plots begin van de klachten, zeker bij tepelkloven en koorts, kan wijzen op de aanwezigheid van een abces.

Hoelang antibiotica borstontsteking?

Als de borstontsteking doorzet, je ziek wordt en koorts krijgt, neem dan contact op met je huisarts. Meestal schrijft de huisarts antibiotica voor die je een week moet slikken. Meestal kun je bij deze medicijnen gewoon borstvoeding blijven geven.

Wat kun je zelf doen tegen borstontsteking?

Gebruik een ontstekingsremmer, zoals ibuprofen (overleg dit eerst met de huisarts). Een ontstekingsremmer gaat zwelling en ontsteking tegen en vermindert de pijn. Geef borstvoeding op verzoek en/of kolf na wanneer je kindje je borst niet goed “leeg” drinkt. ​Geef eerst de ontstoken borst, zodat deze goed geleegd wordt.

Hoe masseren bij borstontsteking?

Masseer de verstopping weg tijdens het drinken of bijvoorbeeld onder de douche. Masseer met je hand in de richting van de tepel. Doe dit heel zacht.. Maak de borst warm voordat je gaat voeden of kolven.

Hoe gaat een borstontsteking over?

Wat is een borstontsteking?

Een borstontsteking (mastitis) is zoals de naam al zegt een ontsteking aan de borst. Deze aandoening treft vooral vrouwen die borstvoeding geven. Mastitis is een doorgaans abrupte ontsteking van het klierweefsel. Een borstontsteking treedt vooral op bij vrouwen in het kraambed en tijdens de periode dat borstvoeding wordt gegeven aan een baby.

Wat is de veroorzaker van een borstontsteking?

De veroorzaker van een borstontsteking is een bacterie. Doorgaans gaat het om de stafylococcus. Die dringt het klierweefsel binnen via de melkgangen, de tepelkloven of door het bloed.

Welke antibiotica geneest een borstontsteking?

Goede antibiotica zijn cefalexine, cloxalline, dicloxacalline, flucloxacilline, amoxicilline-clavulaanzuur, clindamycine en ciprofloxacin. Met een antibioticum geneest een borstontsteking meestal binnen enkele dagen.