Welk gas ontstaat bij het verval van I 131?

Welk gas ontstaat bij het verval van I 131?

Jodium-131
Type verval β−-verval
Halveringstijd 8,020718 dagen
Vervalenergie 970,848 keV
Vervalproduct xenon-131

Wat is de halfwaardetijd van jodium 131?

Jodium-131 heeft een halfwaardetijd van 8,02 dagen. Het vervalt door emissie van gammastraling van 365 keV (81,7 %), 637 keV (7,2%) en 284 keV (6,1%) en bètastraling met een maximale energie van 606 keV tot stabiel Xenon- 131. Hulpstoffen met bekend effect Eén harde capsule bevat 63,5 mg natrium en 23 mg sucrose.

Hoe wordt jodium-131 gebruikt in de nucleaire geneeskunde?

Jodium-131 wordt gebruikt in de nucleaire geneeskunde bij behandeling van onder meer hyperthyreoïdie en schildklierkanker. Het wordt typisch toegediend onder de vorm van natrium-of kaliumjodide. Daarnaast wordt de radio-isotoop ook aangewend als radioactieve tracer om bepaalde moleculen te merken.

Wat is jodium in je lichaam?

Dit terwijl jodium vele belangrijke functies in het lichaam heeft. Het verbrandt bijvoorbeeld een teveel aan vetten, bevordert de juiste groei, geeft het mineraal meer energie, verbetert het geestelijk welzijn en speelt het een rol bij het verkijgen van gezond haar en gezonde nagels, tanden en huid.

Wat is de oorzaak van teveel jodium?

Bij de meeste mensen hoeft een teveel aan jodium niet tot problemen te leiden. Mensen met een jodiumtekort of een schildklierafwijking zijn extra gevoelig voor een hoge jodiuminname. Klachten die kunnen ontstaan zijn diarree, gewichtsverlies bij goede eetlust, hartkloppingen en nervositeit.

Waar komt jodium voor in het brood?

Jodium komt voor in brood dat gebakken is met bakkerszout, zeevis, eieren, zuivelproducten, zeewier en sommige vleeswaren. In Nederland zit er van nature niet veel jodium in de voeding. Daarom wordt jodium toegevoegd aan: bakkerszout voor het bakken van brood en broodvervangers (bevat 65 milligram jodium per kilo zout).