Wat zijn Parenterale toedieningsvormen?

Wat zijn Parenterale toedieningsvormen?

Parenteraal is de toedieningsvorm van geneesmiddelen of voeding anders dan via het maag-darmstelsel (enteraal). Parenterale toedieningsvormen zijn bijvoorbeeld: injectie (subcutaan, intradermaal, intramusculair)

Wat is enterale en parenterale voeding?

Enterale en parenterale voedingsmethoden worden voornamelijk gebruikt om voedingsstoffen te leveren aan patiënten die normaal gesproken geen voedsel kunnen verteren of die niet-functionerende maagdarmkanalen (GI-tracten) hebben.

Wat is parenterale voedingsmethode?

Enterale en parenterale voedingsmethoden worden voornamelijk gebruikt om voedingsstoffen te leveren aan patiënten die normaal gesproken geen voedsel kunnen verteren of die niet-functionerende maagdarmkanalen (GI-tracten) hebben. De voedingsstoffen worden geleverd in de vorm van vloeistof en kunnen zowel drugs als voedsel inbrengen.

Wat zijn parenterale geneesmiddelen?

Parenterale geneesmiddelen zijn alle geneesmiddelen die worden geïnjecteerd (intramusculair, sub- cutaan, intraveneus perifeer, intraveneus centraal, epiduraal, etc.). Uit de analyse van de CMR blijkt verder dat 46% van de 4328 in 2008 gemelde medicatie- fouten plaatsvindt tijdens het toedienproces.

Wat is klaarmaken van parenteralia?

Dit wordt ‘voor toediening gereed maken’ of afgekort ‘VTGM’ genoemd (in deze praktijkgids verder aangeduid als ‘klaarmaken’). Klaarmaken van parenteralia vindt op vrijwel alle verpleegafdelingen, behandelafdelingen en poliklinieken in de Nederlandse zieken- huizen plaats (Van Soest, 2008). Het is een risicovol proces (Taxis, 2004; Parshuram, 2008).

Wat is de verantwoordelijkheid voor medicatie toedienen?

Je dient als zorgmedewerker medicijnen toe als de cliënt dit zelf niet kan, of de verantwoordelijkheid niet kan dragen. Als je als zorgmedewerker de verantwoordelijkheid hebt voor het toedienen van de medicatie aan de cliënt, zijn de volgende punten van belang: Gereed maken van medicatie (en eventueel: malen) Klaarzetten, aanreiken, toedienen.

Wat is een parenteraal geneesmiddel?

Parenteraal. Men spreekt van parenterale toediening van een geneesmiddel, wanneer het op andere wijze dan via het maagdarm kanaal in het lichaam wordt gebracht (bijv. door inspuiting).

Wat is de toediening van een geneesmiddel?

In principe zijn er twee manieren van toediening van een geneesmiddel: * via het maag darm stelsel (enteraal), bijvoorbeeld door de mond of via de endeldarm, en * buiten het darmstelsel om (parenteraal), bijvoorbeeld toediening op de huid of door middel van een injectie.