Wat zijn de regels bij begeleid wonen?

Wat zijn de regels bij begeleid wonen?

Beschermd wonen is voor mensen van 18 jaar of ouder die door psychische of psychosociale problemen 24 uur per dag ondersteuning nodig hebben. Dit kan in een instelling zijn als er 24 uur toezicht nodig is. Of het kan een vorm van zelfstandig wonen zijn als begeleiding op afstand of op afroep afdoende is.

Hoe begeleid zelfstandig wonen?

Bij begeleid zelfstandig wonen helpt een begeleider de jongere bij alle praktische zaken: het zoeken naar een woning en een opleiding of werk, inschrijven bij het OCMW of de werkloosheidsdienst, begeleiding bij de bank, omgaan met geld en papieren, structureren van huishoudelijke taken…

Is beschermd wonen verplicht?

De Wet verplichte GGZ voor cliënten beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Per 1 januari 2020 is de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) ingevoerd. De Wvggz vervangt de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz).

Wie kan je helpen bij het begeleid wonen?

Zoek hulp bij een dienst zoals het JAC of het CLB. Zij luisteren naar jou en zoeken samen met jou naar een oplossing. Begeleid zelfstandig wonen is misschien zo’n oplossing, ook wel CBAW genoemd. Vanaf 17 jaar kom je in aanmerking en het duurt maximum tot je 21 jaar bent.

Wat is beschermd wonen thuis?

Beschermd Wonen/Thuis is voor mensen vanaf 18 jaar met psychiatrische problemen. Het gaat dan om mensen die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen wonen. Ook niet met hulp van bijvoorbeeld familie, vrienden of een hulpverlener.

Wanneer moet ik in aanmerking komen voor begeleid wonen?

Om in aanmerking te komen voor begeleid wonen is er vrijwel altijd een indicatie van de arts of een GGZ-instelling vereist. Daarnaast moet de jongere een eigen inkomen hebben om de huur, borg, verzekeringen en overige kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen.

Wat zijn de kosten van begeleid wonen?

Kosten van begeleid wonen. De kosten voor begeleid zelfstandig wonen bestaan meestal uit de huur en de overige kosten voor levensonderhoud. De woonbegeleiding kan worden bekostigd vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB). In de toekomst zal het echter steeds moeilijker zijn om een PGB-indicatie te krijgen.

Wat is begeleid wonen voor mensen met een lichamelijke beperking?

Begeleid wonen voor mensen met een lichamelijke beperking houdt in dat iemand begeleiding krijgt vanuit een zorginstelling. De woning wordt ook gehuurd van de zorginstelling, van een woningcorporatie of particulier. Het kan gaan om onzelfstandige woonruimte waarin voorzieningen gedeeld worden met andere bewoners.

Wat betaal je voor begeleid wonen?

Voor een pgb Wmo beschermd wonen zonder vergoeding van de wooncomponent betaalt u een vast tarief van € 19,00 per maand. Voor een pgb Wmo beschermd wonen met vergoeding van de wooncomponent betaalt u vanaf 2020 een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen of vermogen.

Wat kost begeleid wonen per maand?

Heeft u een pgb Wmo beschermd wonen zonder vergoeding van de wooncomponent? Dan betaalt u een eigen bijdrage van maximaal € 19 per maand. Heeft u een pgb Wmo beschermd wonen met vergoeding van de wooncomponent? Dan betaalt u een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen en eventueel vermogen.

Hoe meld ik me aan voor begeleid wonen?

Neem contact op met uw behandelaar om beschermd wonen aan te vragen. Een behandelaar is een psychiater, arts, huisarts of begeleider van een instelling. Samen met uw behandelaar vraagt u beschermd wonen aan bij de Centrale Toegang van de GGD. Uw behandelaar meldt u online aan bij de Centrale Toegang.

Wat is een Domushuis?

Een Domus is een woonvoorziening voor kwetsbare inwoners, vaak dak- en thuisloos. Zij kunnen op geen andere plek terecht. Deze inwoners hebben meestal te maken met verslavingsproblemen en/of psychische klachten. Hieronder de veelgestelde vragen.