Wat zijn de radiogolven?

Wat zijn de radiogolven?

Radiogolven zijn ontdekt door Heinrich Rudolf Hertz in 1886. De zender zendt via een antenne, al dan niet gericht, de radiogolven uit, die na voortplanting door de ruimte opgevangen worden door de antenne van de ontvanger.

Wat is een radiogolf?

Een radiogolf, ook radiofrequente (RF) straling genoemd, is een golf in de vorm van elektromagnetische straling met golflengten uiteenlopend van ruwweg duizend kilometer tot een millimeter, dus in het frequentiegebied van enkele honderden Hz tot enkele honderden GHz. Radiogolven worden gebruikt in de communicatietechniek om informatie

Hoe wordt de elektrische energie omgezet in warmte-energie?

In een verwarmingsapparaat (b.v. snelkoker, strijkijzer) wordt de elektrische energie omgezet in warmte-energie. In een benzinemotor wordt de chemische energie, aanwezig in benzine, omgevormd in mechanische energie en warmte-energie. Bij het verbranden van steenkool wordt chemische energie omgezet in warmte-energie.

Hoe ontsnapt gammastraling uit een atoomkern?

Gammastraling ontsnapt uit een atoomkern Gammastraling (γ -straling) is onzichtbare elektromagnetische straling met een hogere energie dan ultraviolet licht en röntgenstraling. Het ioniserende vermogen daarentegen is lager dan dat van alfastraling.

Is gammastraling ontstaan door röntgenstraling?

Er zijn verschillende manieren waardoor gammastraling kan ontstaan. Zoals we bij de ontdekking van gammastraling hebben kunnen lezen, kan gammastraling ontstaan door radioactief verval van atoomkernen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld röntgenstraling ontstaat gammastraling in atoomkernen.

Hoe werkt een MRI-scan?

Hoe werkt het? Bij een MRI-scan worden met behulp van een grote sterke magneet en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden door een antenne weer opgevangen. Er wordt dus geen röntgenstraling gebruikt. Een computer verwerkt vervolgens de signalen tot een afbeelding die op een beeldscherm bekeken kan worden.

Wat is de afkorting MRI?

De afkorting MRI staat voor magnetic resonance imaging, beeldvorming met magnetische resonantie. Grofweg valt te zeggen dat een MRI-scan een nauwkeurig beeld geeft van de volgende lichaamsonderdelen: • hersenen (functie), ruggenmerg en zenuwen

Wat is de golflengte van het elektromagnetische spectrum?

Het spectrum begint met de kortste golflengte van gammastraling, een golflengte tussen de 3/100ste en 3/1000ste van een nanometer, waarvan er minimaal 3 triljoen golven per seconde voorbij komen. Het elektromagnetische spectrum eindigt met radiogolven waarvan de golflengte varieert tussen de één millimeter en meer dan 10.000 kilometer.