Wat valt onder roekeloos rijgedrag?

Wat valt onder roekeloos rijgedrag?

Onder roekeloosheid kan worden verstaan dat verkeersgedrag, dat zich kenmerkt door het ontbreken van elke vorm van voorzichtigheid, waarbij de verkeersdeelnemer (meestal de bestuurder van een motorrijtuig) kennelijk zonder enige remming door of besef van de onaanvaardbare risico’s van zijn gedrag op zeer gevaarlijke …

Wat is roekeloos gedrag?

Roekeloos betekent zorgeloos zijn over de gevolgen van een bepaalde handeling, onbezonnen gedrag vertonen.

Wat is gevaarlijk rijgedrag?

Gevaarlijk rijgedrag is strafbaar gesteld in artikel 5 Wegenverkeerswet 1994 (WVW ’94). Het artikel luidt als volgt: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Wat te doen bij gevaarlijk rijgedrag?

Als je gevaarlijk rijgedrag ziet, bel dan direct het noodnummer 112. De politie komt dan zo snel mogelijk ter plaatse. Bij een minder ernstige situatie kun je 0900-8844 bellen.

Wat is de boete voor roekeloos rijgedrag?

Wanneer men zich schuldig maakt aan dit rijgedrag kan de rechter een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar of een geldboete van € 21.750 opleggen, naast een eventuele taakstraf en/of een ontzegging van de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen.

Kan je aangifte doen van gevaarlijk rijgedrag?

Ja, dat mag zeker. Als je gevaarlijk rijgedrag ziet, bel dan direct het noodnummer 112. De politie komt dan zo snel mogelijk ter plaatse. Bij een minder ernstige situatie kun je 0900-8844 bellen.

Wat kan ik doen tegen verkeersagressie?

Bel de politie op het nummer 101 in geval van nood Als je slachtoffer bent van verkeersagressie en de agressie niet meteen lijkt te stoppen, contacteer je best onmiddellijk de politie om de dader(s) te laten vatten en te vermijden dat nog verder schade wordt toegebracht.

Wat kost artikel 5?

Artikel 5 Wegenverkeerswet is een overtreding. Op overtreding van artikel 5 WVW staat een maximale hechtenis van zes maanden en een geldboete van de derde categorie (€ 8.700,-). Daarnaast kan als bijkomende straf worden opgelegd een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal twee jaar.