Wat valt onder een Wob verzoek?

Wat valt onder een Wob verzoek?

Daarnaast kunt u een verzoek doen tot openbaarmaking van bepaalde overheidsinformatie. Dit heet een Wob-verzoek. Bent u rechtstreeks betrokken geweest bij een strafzaak (bijvoorbeeld als verdachte of slachtoffer) en wilt u informatie over deze zaak dan is uw recht op informatie geregeld in andere wetten.

Welke documenten vallen onder de Wob?

De Wob ziet op documenten die bij het bestuursorgaan ‘berusten’. Dat betekent dat documenten zich fysiek of digitaal bij het bestuursorgaan bevinden. Hierbij is niet van belang van wie de documenten afkomstig zijn. Ook van derden afkomstige documenten vallen er onder.

Hoe ziet een Wob verzoek eruit?

Geef zo precies mogelijk aan waarover u informatie wilt. De informatie die u wilt ontvangen, moet ergens zijn vastgelegd. De manier waarop maakt niet uit. Het kan dus gaan om documenten, geluidsbanden, foto’s of video’s.

Hoe is de Wob tot stand gekomen?

De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) uit 1991 regelt de openbaarheid van bestuur door openbaarmaking van informatie door de Nederlandse overheid. De wet is de opvolger van de Wob 1978, die op 1 mei 1980 in werking was getreden.

Wat zijn bestuurlijke aangelegenheden?

bestuurlijke aangelegenheid: een aangelegenheid die betrekking heeft op beleid van een bestuursorgaan, daaronder begrepen de voorbereiding en de uitvoering ervan.”

Kan iedereen een Wob-verzoek indienen?

Iedereen kan de overheid verzoeken om informatie over welke bestuurlijke aangelegenheid dan ook. Ook niet-Nederlanders kunnen een Wob-verzoek bij de Nederlandse overheid indienen.

Waar worden Wob-verzoeken gepubliceerd?

In 2021 openbaar gemaakte documenten op Wob-verzoeken die gaan over COVID-19 (het coronavirus) vindt u via de website wobcovid19.rijksoverheid.nl.

Wie kun je Wobben?

Iedereen kan ‘Wobben’, je hoeft er geen speciaal belang bij te hebben, maar voor journalisten is het nuttig om te wijzen op het maatschappelijk en publiek belang van de informatie die openbaar wordt.

Wat regelt de Wet openbaarheid van bestuur?

De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) regelt uw recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is altijd openbaar, tenzij de Wob of andere wetgeving bepaalt dat de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken. Dat geldt bijvoorbeeld voor documenten die aan de strafrechter zijn voorgelegd.

Wat zijn absolute uitzonderingsgronden Wob?

Op absolute weigeringsgronden (ook wel uitzonderingsgronden genoemd) wordt het verstrekken van informatie geweigerd. Hierbij hoeft het belang van de informatieverschaffing niet te worden afgewogen tegen het belang van het niet verschaffen van de informatie.

Wat zijn weigeringsgronden?

Absolute weigeringsgronden. Op absolute weigeringsgronden (ook wel uitzonderingsgronden genoemd) wordt het verstrekken van informatie geweigerd. Hierbij hoeft het belang van de informatieverschaffing niet te worden afgewogen tegen het belang van het niet verschaffen van de informatie.

Wat als de gemeente niet reageert op een Wob-verzoek?

Wanneer het bestuursorgaan niet tijdig op het Wob-verzoek beslist en geen mededeling doet over een verlenging van de beslistermijn richting de verzoeker, dan kan de verzoeker een bezwaarschrift indienen bij het bestuursorgaan conform artikel 15a lid 1 en 2 Wob.