Inhoudsopgave
Sociale zekerheid is een publiek stelsel dat bedoeld is om inkomen en/of verzorging te garanderen voor natuurlijke personen of gezinnen (of andere samenlevingsvormen) die, tijdelijk of blijvend, niet (langer) in staat worden geacht om zelf in (voldoende) inkomen en/of verzorging te voorzien.
Het belangrijkste verschil is dat sociale voorzieningen door het rijk, via de belastingen, worden gefinancierd en dat de sociale verzekeringen met premie-opbrengsten worden gefinancierd.
De sociale partners zijn de werkgevers en de werknemers, die samenwerken in werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties (vakbonden). Samen maken zij per branche of sector afspraken over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.
Wat zijn sociale inkomsten?
Dat zijn alle inkomsten die u over een volledig jaar had, na aftrek van alle kosten die u hebt gemaakt. Uw definitieve bijdragen worden berekend op de inkomsten die u in datzelfde jaar had. U betaalt uw bijdragen voor 2020 dus op basis van uw inkomsten van 2020.
Wat is inkomen uit sociale vergoedingen?
als je bepaalde “sociale lasten”, zoals het opvoeden van kinderen of ziektekosten, moet dragen, ontvang je een aanvulling op het inkomen; als je onvrijwillig niet langer over een beroepsinkomen beschikt, dan ontvang je bijstandsuitkeringen.
Sociale voorzieningen zijn een onderdeel van het sociale zekerheidsstelsel in Nederland. Het zijn uitkeringen of toeslagen die een bestaansminimum bieden aan mensen die anders geen inkomen zouden hebben. Het wordt daarom ook wel het ‘Sociale vangnet’ genoemd.
De sociale verzekeringen zijn onderverdeeld in de volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen. Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen: de Algemene ouderdomswet (AOW), kinderbijslag, de Wet langdurige zorg (WLZ) en de Algemene nabestaandenwet (Anw).