Inhoudsopgave
Wat te doen bij hernia L5 S1?
Een hernia op L5-S1 betekent dat de tussenwervelschijf tussen de onderste lendenwervel L5 en de bovenste sacrale wervel S1 beschadigd is. Een hernia kan vanzelf herstellen. Een operatie is meestal niet direct nodig. Je kunt oefeningen doen binnen je eigen pijngrens.
Hoe kom je snel van een hernia af?
Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.
Waar zit wervel S1?
Het heiligbeen bestaat uit vijf wervels, de sacrale wervels (S1-S5). Deze wervels zijn vergroeid en vormen samen het heiligbeen. Het heiligbeen is een onderdeel van het bekken.
Kan je van een hernia genezen?
Als er een hernia is vastgesteld is een operatie altijd noodzakelijk. Een hernia gaat in ongeveer 80% van de gevallen vanzelf ‘over’. De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam opgeruimd. Dit slinken van de uitpuiling geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn.
Welke oefeningen zijn goed bij een hernia?
Hol-bol-oefening
- Ga op handen en knieën zitten en plaats je handen recht onder je schouders. Je knieën moeten recht onder je heupen staan.
- Maak de rug nu hol en wissel af naar bol.
- Wissel je rug af van hol naar bol voor gedurende 30 seconden, neem vervolgens 30 seconden rust.
- Herhaal dit drie keer.
Wat is L5 S1?
De hernia komt vooral voor tussen de vierde en vijfde lendenwervel (L4-L5) en de vijfde lendenwervel en het eerste heiligbeenwervel (L5-S1). Op deze onderste wervels komt de meeste kracht te staan en wordt bij zitten en veelvuldig bukken het meest belast.
Kan je genezen van een hernia?
Tachtig procent van alle hernia’s genezen spontaan binnen zes tot acht weken, of de klachten verminderen in deze periode sterk. Heeft u na zes tot acht weken nog steeds klachten, dan kunt u een operatie overwegen. U moet zich dan afvragen wat de impact van de klachten is op de kwaliteit van uw leven.
Kan een hernia vanzelf over gaan?
Een hernia gaat in ongeveer 80% van de gevallen vanzelf ‘over’. De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam opgeruimd. Dit slinken van de uitpuiling geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn.
Wat is de meest kenmerkende klacht bij een hernia?
De meest kenmerkende klacht bij een hernia (die op een zenuw drukt) is pijn in één bil of been. De pijn kunt u tot in het onderbeen voelen, soms tot in de voet. Het is een scherpe pijn. Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn vaak erger, bijvoorbeeld staan. Als u ligt, heeft u de minste pijn.
Is herniaklachten weer teruggekomen?
Bij 3 van de 4 mensen gaan herniaklachten vanzelf weer over binnen 12 weken. De uitpuilende tussenwervelschijf heeft zich vanzelf teruggetrokken en drukt dan niet meer op zenuwen. De rugpijn kan wel blijven of na een tijd terugkomen. Kijk bij de adviezen voor lage rugpijn wat u kunt doen.
Wat is een chronische hernia?
Een chronische hernia is vaak het gevolg van het slechter worden (degeneratie) van de tussenwervelschijf. Dit wordt veroorzaakt door een slechte houding, overgewicht en/of slechte voeding. Bij oudere mensen komt het voor omdat de discus zijn sterkte en vitaliteit verliest. Ook bij patiënten die roken komen meer hernia’s voor.
Kan een hernia genezen worden?
Jazeker, een hernia kan zeker genezen door het doen van gerichte oefeningen. De kunst daarbij is om als eerste te zorgen dat de basis van je rug goed staat. En daarvoor zijn prima oefeningen beschikbaar. Volgens onderzoek is in 98% van de gevallen van rug- en herniaproblemen een – meestal geringe – afwijkende stand van het SI-gewricht aanwezig.