Inhoudsopgave
Wat te doen bij bloedprop?
Trombose kan in principe in elke ader in het lichaam optreden. Wanneer een bloedpropje in een bloedvat in de hersenen, het hart of een slagader blijft steken, kan dit levensgevaarlijk zijn. We noemen een aantal symptomen waarbij het van groot belang is direct de huisarts of 112 te bellen.
Hoe kan je bloedklonters krijgen?
Oorzaken. De oorzaak is meestal een combinatie van een verhoogde neiging van het bloed om te stollen, een beschadigde bloedvatwand en een vertraagde bloedsomloop. Dit laatste ontstaat onder meer door langdurige bedrust of immobilisatie (bv. door een gipsverband) maar ook door een lange vliegtuigreis.
Hoe doe je een bloedprop in je been?
Je bloed stroomt daardoor niet snel genoeg door, waardoor zich een bloedprop kan vormen. Maar je bloed kan ook te langzaam stromen als je lang stil hebt gezeten, bijvoorbeeld tijdens een lange vliegreis. Ook daarbij kan het resultaat zijn: een bloedprop in je been. Dat wordt dan dik, warm en rood. De arts schrijft je dan bloedverdunners voor.
Wat is een bloedprop in de hersenen?
Wees je ervan bewust dat een bloedprop in de hersenen tot allerlei beangstigende symptomen kan leiden. De hersenen sturen zowat alle lichaamsfuncties aan. Als een bloedprop de bloedstroom naar de hersenen blokkeert, kan dat je zicht, spraak en zo ongeveer alle andere functies van je lichaam aantasten.
Is trombose de oorzaak van bloedpropjes?
Een andere manier waarop bloedpropjes kunnen ontstaan, is door trombose. De bloedplaatjes en eiwitten beginnen dan spontaan, uit het niets, te stollen. Dan vormt zich een bloedstolsel dat je ader kan verstoppen. Bloed stroomt traag. De derde oorzaak van een propje in de bloedvaten kan een te trage doorstroom van je bloed zijn.
Wanneer gaat een bloedvaatje stuk?
Als zo’n bloedvaatje stuk gaat, kan dat een bloedneus geven. Dit gebeurt bijvoorbeeld door: een tik op de neus. neuspeuteren. iets in de neus, bijvoorbeeld een steentje of kraaltje. droge lucht of verkoudheid. ouderdom: oudere mensen hebben wat zwakkere bloedvaatjes door slijtage. Door bloedverdunnende medicijnen stolt het bloed minder snel.