Inhoudsopgave
Wat merk je van blaasstenen?
Pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen zijn symptomen ervan. Blaasstenen kunnen ook een blaasontsteking veroorzaken. De ontsteking gaat gepaard met een branderige pijn bij het plassen, kleine hoeveelheden urine die er troebel uitzien, een onaangename lucht, koorts en een doffe pijn in de onderbuik.
Wat is de oorzaak van blaasstenen?
Blaasstenen zijn verkalkingen die ontstaan doordat urinezuur of calcium neerslaat in de blaas. Soms ontstaan blaasstenen in de nier: ze komen dan via de urineleider in de blaas terecht. Kleine stenen kunt u normaal gesproken gemakkelijk uitplassen.
Hoe krijg je blaaspijnsyndroom?
Mogelijke oorzaken zijn:
- Een overgevoeligheidsreactie van de blaas op de eigen urine waardoor de blaas steeds meer geïrriteerd raakt.
- Een reumatische reactie; reuma en andere allergische aandoeningen worden vaker bij patiënten met IC en hun familie gezien.
Welke pijnstillers bij blaaspijnsyndroom?
De verschillende behandelingsmogelijkheden zijn:
- medicatie die via de mond wordt ingenomen, zoals klassieke pijnstillers en ontstekingsremmers, of de oudere antidepressiva, zoals amitriptyline, die de zenuwbanen beïnvloeden;
- blaasspoelingen;
- het uitrekken van de blaaswand door ze onder verdoving maximaal te vullen.
Wat kun je zelf doen tegen nierstenen?
Kan ik er zelf iets tegen doen?
- Plas door een theezeefje of plas in een potje en zeef de urine daarna. Zo kunt u de steen opvangen en weet u zeker of u de steen heeft uitgeplast.
- U mag gewoon eten en drinken (1,5 tot 2 liter per dag).
- Een speciaal dieet is niet nodig om nierstenen te voorkomen.
Wat is een contra indicatie voor blaasspoelen?
Contra-indicaties voor de blaasspoeling Als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Als u lijdt aan actieve tuberculose. Als u eerder bent behandeld met radiotherapie (bestraling). Als u andere medicatie gebruikt, ook als die door een andere arts is voorgeschreven, moet u dit altijd melden bij uw behandelend uroloog.
Wat zijn de complicaties bij blaasspoelen?
De meest voorkomende complicaties zijn: − herhaaldelijk aandrang om te plassen; − pijnlijk of branderig gevoel in de blaas of de plasbuis; − moeite met het ophouden van urine; − aanwezigheid van bloed- of weefseldeeltjes in de urine; − een grieperig gevoel met een temperatuurverhoging boven 38,5 °C kan binnen vier uur …
Hoe voelt blaaspijnsyndroom?
Het blaaspijnsyndroom begint vaak als een blaasontsteking met pijn onder in de buik of in het kruis, doorlopende aandrang en vaak plassen. Soms komen deze klachten onverwacht, soms beginnen ze ook na een operatie. Vooral operaties aan de baarmoeder worden nogal eens genoemd.