Inhoudsopgave
Wat kost een bobslee?
Hij werd gebouwd door hun Letse coach en kost 50.000 euro. Spanky weegt zo’n 200kg en is van fiberglas. De maximumlengte is 2,7m, de maximumbreedte 0,67m.
Hoe zwaar weegt een bobslee?
Aan de zwaartekracht zit een maximum aangezien er regels zijn verbonden aan het gewicht van de bobslee. Het maximum gewicht van de bobslee, inclusief atleten en uitrustingen, is voor de twee- en viermansbob respectievelijk 390 en 630 kg.
Waar kun je bobsleeën België?
Elke winter is het in Winterberg mogelijk! Een 60 seconde lange adrenaline rush over één van de snelste bobsleebanen van de wereld. De topsnelheid die behaald wordt in de zogeheten ’taxibob’ is maar liefst 130 kilometer per uur! Het wordt niet voor niets de Formule 1 der wintersporten genoemd.
Hoe stuur je een bobslee?
Aan de bobslee zitten twee handels die met kabels aan de voorste twee glij-ijzers zitten. De glij-ijzers zijn een van de belangrijkste onderdelen van de bob. Door de hendels naar links of naar rechts te trekken kan er gestuurd worden.
Hoe is bobsleeën ontstaan?
Bobsleeën begon als een speeltje voor de rijken die in het weekend naar skioorden in de Alpen gingen. Er werd niet veel getraind, mensen huurden een slee en gingen een paar keer naar beneden als passagier en daarna als bestuurder.
Waarom 4 man in een bobslee?
De reden dat de laatste man in de slee zo genoemd wordt is omdat na de finish de bobslee tot stilstand moet worden gebracht. Dit doet de remmer. Maar dit is niet zijn belangrijkste taak. Naast het tot stilstand brengen van de bob, heeft een remmer nog een taak.
Hoe stuur je met skeleton?
In skeleton daal je dezelfde baan af als bij het rodelen of bobslee: het ijskanaal. De naam ‘skeleton’ is afgeleid van het sleetje, dat zou lijken op een skelet. De atleet duwt de skeletonslee langs links of rechts aan met 1 of 2 handen, vooraleer op de slee te duiken en af te dalen.
Waarom heet het bobsleeën?
Bobsleeën is afgeleid van het Engelse werkwoord to bob, dat op en neer bewegen betekent. De deelnemers bewogen zich naar voren en achteren op rechte stukken om sneller te gaan.