Inhoudsopgave
- 1 Wat kan de burger doen om ervoor te zorgen dat het bestuursorgaan dwangsommen moet betalen?
- 2 Wat houdt de dwangsom in?
- 3 Wat is de verjaringstermijn dwangsom?
- 4 Kan een bedrijf een dwangsom opleggen?
- 5 Wat zijn de termijnen voor het indienen van een verzoekschrift?
- 6 Wanneer is de termijn voor het indienen van de aangiften?
Wat kan de burger doen om ervoor te zorgen dat het bestuursorgaan dwangsommen moet betalen?
Vanaf het moment dat de dwangsom gaat lopen kunt u ook direct beroep instellen bij de rechter. Het is niet nodig om eerst bezwaar te maken bij de overheidsinstelling die moet beslissen. Verklaart de rechtbank uw beroep gegrond? Dan moet de overheidsinstelling binnen 2 weken alsnog beslissen.
Wat houdt de dwangsom in?
De dwangsom houdt in dat een bepaalde overtreding niet meer mag worden begaan of moet worden beëindigd. Wordt dat niet gedaan, dan wordt per tijdseenheid (bijvoorbeeld per dag), per afzonderlijke overtreding of in één keer een bedrag verbeurd verklaard.
Wat is de last onder dwangsom?
Een last onder dwangsom is een zogenaamde herstelsanctie. Dat houdt in dat de sanctie is gericht op het beëindigen van een bepaalde overtreding en de rechtmatige situatie te herstellen. Een dwangsom is dus géén boete en is ook als preventiemiddel een mogelijkheid wanneer er een onrechtmatige situatie dreigt.
Wat is de verjaringstermijn dwangsom?
Een dwangsom kent een korte verjaringstermijn. Een dwangsom verjaart namelijk al door een verloop van zes maanden na de dag waarop zij is verbeurd. De gedachte hierachter is dat een dwangsom is bedoeld als prikkel tot nakoming, er bestaat daarom geen reden om voor dwangsommen een langere verjaringstermijn te hanteren.
Kan een bedrijf een dwangsom opleggen?
Wat is een last onder dwangsom? Overheidsinstanties kunnen aan burgers en bedrijven een last onder dwangsom (of kortweg: ‘dwangsom’ ) opleggen wanneer zij vinden dat sprake is van een illegale situatie. Een last onder dwangsom is een herstelsanctie.
Hoe werkt dwangsom?
De dwangsom houdt in dat een bepaalde overtreding niet meer mag worden begaan of moet worden beëindigd. Wordt dat niet gedaan, dan wordt per tijdseenheid (bijvoorbeeld per dag), per afzonderlijke overtreding of in één keer een bedrag verbeurd verklaard.
Wat zijn de termijnen voor het indienen van een verzoekschrift?
De termijnen voor het indienen van een verzoekschrift zijn relatief kort. Nu is de situatie dat indien de termijn eindigt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag, de vervaltermijn wordt verkort en het verzoek ingediend moet worden vóór deze dag. Op grond van de Algemene Termijnenwet wordt deze termijn juist verlengd tot de dag erna.
Wanneer is de termijn voor het indienen van de aangiften?
Termijn voor het indienen van de aangiften VenB, BNI/ven en RPB Een verlenging is de uitzondering. De uiterste datum van indiening is de laatste dag van de maand na die van de algemene vergadering, zonder méér dan zes maanden vanaf het afsluiten van het boekjaar te vallen.
Wanneer is de uiterste datum van indiening?
Als de uiterste datum van indiening op een zaterdag, zondag of feestdag valt, is de eerstvolgende werkdag de uiterste datum van indiening. Concreet betekent dat: Balansdatum oktober 2019: limietdatum is 2 juni 2020. Balansdatum november 2019: limietdatum is 30 juni 2020.