Wat is ius proprium?
1.2 Ius Proprium In de Middeleeuwen werd deze verhouding tussen enerzijds Romeins recht/canoniek recht en anderzijds de plaatselijke zeden en gewoonten (‘Ius Proprium’) gerechtvaardigd door een bepaling in het ‘Libri Feudorum’.
Wat is het gemeen huurrecht?
Het gemeen huurrecht bevat de algemene regels op vlak van huur. Het geldt bijvoorbeeld bij die verhuringen die niet ressorteren onder de bijzondere huurregimes woninghuur, handelshuur, pacht of studentenkamers.
Wat is het verschil tussen handelshuur en huishuur?
woninghuurcontracten (woning huur). Voor een woning die dienst doet als hoofdverblijfplaats. handelshuurcontracten (handelshuur). Voor kleinhandel en ambachten (schrijnwerker, smid enzovoort) met directe toegang voor het publie.
Wat valt onder gemeen recht?
Een huurovereenkomst van gemeen recht onder het gemene huurrecht vallen. Het gemene huurrecht geeft partijen een ruime contractuele vrijheid zodat voor wat betreft de opzegmogelijkheden gekeken zal moeten worden naar hetgeen overeengekomen werd in de huurovereenkomst.
Welk Huurregime is van toepassing?
Veelal wordt op een huurruimte het regime van artikel 7:290 BW van toepassing geacht wanneer er goederen worden uitgestald en ter plaatse gekocht kunnen worden en er bijvoorbeeld een pinautomaat of kassa is. Het zal veelal afhangen van de situatie per geval.
Welke Huurregimes zijn er?
In de praktijk zijn er een viertal verschillende huurregimes….Dit zijn:
- Huur van ongebouwde of roerende zaken.
- Huur van woonruimte.
- Huur van 290-bedrijfsruimte (middenstandsbedrijfsruimte)
- Huur van 230a-ruimte (overige bedrijfsruimte)
Wat is een handelshuurovereenkomst?
Het handelshuurcontract is een huurcontract voor een onroerend goed of gedeelte ervan waarbij de partijen, hetzij uitdrukkelijk of stilzwijgend bij het begin van het huurcontract, hetzij met een uitdrukkelijk akkoord in de loop van het huurcontract, zijn overeengekomen dat de huurder of een onderhuurder dit …
Wat is gemene huur?
De huur van goederen wordt in artikel 1709 van het Burgerlijk Wetboek omschreven als het “contract waarbij de ene partij zich verbindt om de andere het genot van een zaak te doen hebben gedurende een zekere tijd, en tegen een bepaalde prijs, die de laatstgenoemde zich verbindt te betalen”.