Wat is gemeenschappelijke regel?

Wat is gemeenschappelijke regel?

Als gemeenten samen een organisatie oprichten om voor diezelfde gemeenten taken uit te voeren, noemen we dat een Gemeenschappelijke Regeling (GR). Als we het samen doen zijn we minder kwetsbaar, bundelen we de krachten, is kwaliteit beter te garanderen en kost het minder geld.

Waarom een gemeenschappelijke regeling?

De gemeenschappelijke regeling is het besluit waarin deelnemers afspraken maken over hun onderlinge samenwerking. Dit besluit kan leiden tot oprichting van een orgaan. Denk bijvoorbeeld aan een Omgevingsdienst. Er is een besluit genomen dat er een Omgevingsdienst komt.

Waarom intergemeentelijke samenwerking?

Intergemeentelijke samenwerking wordt gebruikt om efficiëntie en effectiviteit in publieke dienstverlening te vergroten. Het gezamenlijk financieren en voeren van deze diensten kan de kosten verlagen en schaaleconomie toestaan, wat in kleinere gemeenten erg belangrijk is.

Wat is een Centrumregeling?

Het betreft de taken op het terrein van Jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en participatie. Daarbinnen de functies beleidsvoorbereiding, inkoop, contractmanagement en –beheer en de uitvoering en het financieel-administratief verwerken alsmede het cliëntenbeheer.

Is een GR een bestuursorgaan?

Dit is het bestuursorgaan van de gemeenschappelijke regeling in de vorm van een openbaar lichaam, een gemeenschappelijk orgaan of een bedrijfsvoeringsorganisatie.

Wat is een regeling zonder meer?

De ‘Regeling zonder meer’ vloeit voort uit artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). Er wordt dan binnen de Wgr samengewerkt, zonder gebruik te maken van de mogelijkheden van het Openbaar lichaam, Gemeenschappelijk Orgaan of de Centrumgemeente.

Wat is een lichte Gr?

Een Gemeenschappelijk orgaan is een lichtere vorm van samenwerking op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen, met een beperkte rechtspersoonlijkheid. Personeel moet daardoor altijd in dienst zijn van één of meer van de deelnemers.