Wat is gecompenseerde afname?

Wat is gecompenseerde afname?

Het is een vergoeding die u betaalt voor uw niet-gemeten afname van het elektriciteitsnet. Het is afhankelijk van het vermogen van de omvormer(s) van uw installatie. Samen met een tarief op basis van uw gecompenseerde afname vormen zij de component distributienettarieven uit van uw elektriciteitsfactuur.

Wat is teruglevering laag en hoog?

De wet en salderen Voor alles wat je per saldo meer teruglevert dan je afneemt, krijg je een (vrij lage) wettelijke vergoeding: ongeveer 7 cent/kWh. Wel oppassen als je hoog en laag tarief hebt en klant bent bij Delta, Electrabel, Energiedirect.nl en de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE).

Is Prosumententarief afgeschaft?

Voor zonnepaneleneigenaars die al digitale meter hebben, valt het prosumententarief weg op het moment dat het arrest van het Grondwettelijk Hof wordt gepubliceerd. Het arrest is ondertussen in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd, dat gebeurde op 1 maart 2021.

Wat is jaarlijks gecompenseerde afname?

Door de jaarlijks uitgelezen werkelijk afgenomen en geïnjecteerde elektriciteit in zijn achterliggende systemen met elkaar in mindering te brengen, kan Fluvius wel de gecompenseerde afname berekenen. Dat noemen we de ‘virtueel terugdraaiende teller’.

Wat met terugdraaiende teller?

Midden januari 2021 werd besloten dat de terugdraaiende teller in Vlaanderen wordt afgeschaft. Dat geldt voor alle eigenaars van zonnepanelen die een digitale meter hebben.

Kan je het Prosumententarief vermijden?

Wil je dus geen forfaitair prosumententarief betalen dan kan je een bidirectionele meter laten installeren. Die meet hoeveel elektriciteit je van het net haalt én hoeveel elektriciteit je injecteert.

Hoe lang nog Prosumententarief?

Het prosumententarief valt vanaf 2021 automatisch weg onmiddellijk na de installatie van de digitale meter. Voor eigenaars die al digitale meter hadden, viel het prosumententarief weg op het moment dat het arrest van het Grondwettelijk Hof werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit gebeurde op 1 maart 2021.