Wat is een interstitiële cystitis?
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Wat helpt tegen Blaaskramp?
Blaaskramp is vaak een gevolg van irritatie door de katheter. Behandeling bestaat uit spasme-remmende medicijnen (Urispas, Dridase of Buscopan). We waarschuwen u hierbij voor overmatig gebruik van antibiotica. Iedere patiënt met een verblijfskatheter heeft bacteriën in de urine.
Is Interstitiele cystitis een auto immuunziekte?
1049. Interstitiële cystitis is een niet-bacteriële ontsteking van de urineblaas, waarschijnlijk op basis van een autoimmuunziekte. 12 De klachten bij de patiënten zijn langdurig aanwezig en behelzen voortdurende of intermitterende frequente urinelozingen, nycturie en pijn in de blaasstreek of in het perineum.
Hoe herken je blaaspijnsyndroom?
Het blaaspijnsyndroom begint vaak als een blaasontsteking met pijn onder in de buik of in het kruis, doorlopende aandrang en vaak plassen. Soms komen deze klachten onverwacht, soms beginnen ze ook na een operatie. Vooral operaties aan de baarmoeder worden nogal eens genoemd.
Wat voel je bij Blaaskrampen?
Meestal is er een stekende pijn onder in de buik, vaak ook in de schede. Dat laatste kan vrijen pijnlijk, zo niet onmogelijk maken. Soms trekt de pijn naar de liezen of de rug. In die fase begint op te vallen dat plassen de pijn verlicht, dat het een opgelucht gevoel geeft.
Hoe wordt Blaaspijnsyndroom vastgesteld?
De blaas wordt met water gevuld, waardoor eigenlijk het normale plassen wordt nagebootst. Door de druk- en volumemeting kan de uroloog vaststellen hoeveel vocht uw blaas kan bevatten, wanneer u aandrang heeft en wanneer u pijn voelt, en of er ook blaaskrampen zijn.