Wat is een gevaarlijke eigenschap van kooldioxide CO2 bij het blussen van een elektrische brand in een kleine ruimte?

Wat is een gevaarlijke eigenschap van kooldioxide CO2 bij het blussen van een elektrische brand in een kleine ruimte?

Het kan daarna dus weer makkelijk ontbranden. Hierdoor is CO2 ook niet in staat branden van vaste stoffen echt te doven. CO2 is zwaarder dan lucht. In kleine ruimtes kan daardoor verstikkingsgevaar ontstaan.

Welke eigenschap heeft bluspoeder waardoor een brand geblust kan worden?

Poederblussers kunnen ook buiten worden aangebracht want de blusser kan niet bevriezen. De poederblusser wordt geactiveerd door de cilinder met CO2 drijfgas te laten ontsnappen in de ruimte. Hierdoor wordt het bluspoeder onder druk naar buiten gedreven.

Wat niet blussen met CO2 blusser?

Een CO2 brandblusapparaat is in feite geschikt om verschillende types van branden te bestrijden. Enkel op branden met metalen zoals aluminium of magnesium en rechtstreeks op personen kan je het toestel beter niet gebruiken.

Waaraan herken je CO2 blusser?

CO2-blusser herkennen Een CO2-blusser herken je aan de zwarte expansiekoker aan het uiteinde van de slang en het zwarte handvat tussen de expansiekoker en de slang. Als je gaat blussen is het de bedoeling dat je de slang bij het handvat vasthoudt, omdat het CO2-gas tijdens het blussen erg koud wordt (tot -80 graden).

Welke brand blussen met poederblusser?

Een poederblusser is geschikt voor A, B en C branden, oftewel vaste stoffen, vloeistof en gas. Met een poederblusser kun je dus veel soorten branden blussen. Het blusmiddel is bovendien voordelig in de aanschaf.

Wat blus je met poederblusser?

Poederblusser is geschikt voor A, B en C branden. Met een poederblusser blus je dus vaste stoffen branden, vloeistof branden en gasbranden. Met een poederblusser kun je dus veel soorten branden blussen en is ook nog eens voordelig in aanschaf.

Waarom wordt koolstofdioxide gebruikt in brandblussers?

Koolstofdioxide wordt in sommige typen brandblussers gebruikt om vuur te bestrijden, met name indien water gevaarlijk zou zijn als blusmiddel, doordat het chemische reacties veroorzaakt, stroom geleidt of grote schade kan veroorzaken, zoals in papieren archieven.

Wat is kooldioxide opgelost in water?

Enkele toepassingen. Koolstofdioxide opgelost in water vormt koolzuur of diwaterstofcarbonaat (H 2 CO 3 ). Soms wordt kooldioxide zelf – foutief – koolzuur genoemd (koolzuurgas zou correct zijn). Kooldioxide wordt veel gebruikt in frisdranken. Het toevoegen van koolstofdioxide onder druk aan dranken voor de prik, wordt carboniseren genoemd.

Wat is koolstofdioxide zwaarder dan lucht?

Koolstofdioxide is zwaarder dan lucht en kan zich ophopen in grotten en (wijn)kelders. Een voorbeeld is de zogenaamde Hondsgrot bij Napels , waar de bodem bedekt is met een deken van kooldioxide. Mensen overleven een bezoek aan de grot, maar honden stikken direct, doordat ze zich met hun kop dichter bij de grond bevinden.