Wat is een bijniermerg?
De bijnier is een kleine klier op de nier die een heel scala aan hormonen produceert. Als je kijkt naar de anatomie van de bijnier dan zijn twee aparte gebieden te herkennen. De binnenkant, ook wel bijniermerg genoemd. Het merg produceert de hormonen adrenaline en noradrenaline.
Wat is de functie van de bijnieren?
De functie van de bijnieren De bijnieren zijn endocriene klieren die in de buikholte als een kopje boven op de nieren liggen. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen. De bijnieren produceren diverse hormonen die nodig zijn om essentiële functies van het lichaam in stand te houden.
Wat is de oorzaak van bijnierincidentaloom?
Meestal is de oorzaak hiervan een (meestal goedaardig) gezwel op de hypofyse die hierdoor teveel bijnierschors stimulerend hormoon (ACTH) produceert. De oorzaak kan ook een bijnier-adenoom of bijnierincidentaloom zijn die ter plaatse de productie van bijnierhormonen te veel stimuleert.
Waarom worden bijnieren zo genoemd?
Waarom worden bijnieren zo genoemd? De bijnieren zijn voor het eerst beschreven door Bartholomeo Eustachius in 1563. Hij bestudeerde en tekende het menselijk lichaam heel nauwkeurig. Tijdens zijn onderzoek vond hij twee kleine structuren in de buik. Hij noemde ze “klieren die rusten op de nieren” (Latijnse benaming: glandulae renis incumbentes).
Welke oorzaken hebben problemen met de bijnier?
Problemen met de bijnier kunnen meerdere oorzaken hebben. Zo zijn er: 1. Bijnieruitputting. Dit is geen medische aandoening, maar een leefstijlonderwerp. Door chronische stress kunnen de bijnieren als het ware overbelast raken.
Een bijnier bestaat uit een binnenste gedeelte (merg) en een buitenste gedeelte (schors). Het bijniermerg produceert twee hormonen die belangrijk zijn voor de regulatie van onder andere de bloeddruk: adrenaline en noradrenaline. De schors is opgebouwd uit drie zones die elk een eigen functie hebben.