Wat is de macro economische vraag?

Wat is de macro economische vraag?

Oftewel: de bestedingen overtreffen de productiecapaciteit. Deze periode kenmerkt zich vooral door relatief hoge (bestedings)inflatie en lage werkloosheid. Bedrijven hebben moeite om aan (goed) personeel te komen. Tijdens zo’n krappe arbeidsmarkt hebben de lonen de neiging meer te stijgen dan normaal.

De geaggregeerde vraag of macro-economische vraag is de totale hoeveelheid goederen en diensten die consumenten producten, overheid en buitenland in een jaar willen kopen = C + I + O + E – M. Er bestaat een negatief verband tussen het algemeen prijspeil (CPI) en de omvang van de geaggregeerde vraag.

Wat is Loonstarheid?

Loonstarheid betekent dat lonen op korte termijn niet/traag reageren op veranderingen op de arbeidsmarkt, omdat lonen veelal tot stand komen door onderhandeling en worden vastgelegd in contracten.

Wat valt onder macroniveau?

Het niveau waarop men bezig is met het onderzoek naar of van de aarde. Bij macroniveau is men bezig met het onderzoek betreffende hele werelddelen. Andere niveaus van onderzoek zijn micro- en mesoniveau.

Wat is Macro-economie?

Macro-economie is het onderdeel van de economische wetenschap dat zich bezighoudt met de bestudering van economische systemen als geheel. Meestal zal de macro-economie de economische samenhangen in een land (de “volkshuishouding”) bestuderen.

Wat is Het mesoniveau van de macro-economie?

Terwijl dus de macro-economie grootheden op internationaal niveau of wereld (deel)niveau bestudeert en de micro-economie de prijsvorming op afzonderlijke markten, is er ook nog een meso -niveau (‘meso’ staat voor midden): het niveau van de bedrijfstak (ken) en sectoren, zoals de meso-agrarische of de industriële sector.

Wat zijn macro-economische ontwikkelingen?

Macro-economische ontwikkelingen Consumptieve bestedingen in de retailsector hangen sterk samen met andere macro-economische ontwikkelingen, zoals de koopkracht, werkgelegenheid, inflatie en het (spaar)vermogen. Deze zorgen voor reële effecten, maar ook voor veranderingen in sentiment, bijvoorbeeld als gevolg van (inter)nationale onzekerheden.