Inhoudsopgave
- 1 Wat is de chemische samenstelling van insuline?
- 2 Wat waren de eerste bronnen voor medicinale insuline?
- 3 Wat is een hormoon insuline?
- 4 Wat zijn de doseringen van korte en middellange insuline?
- 5 Hoe lang werkt een langzaam opgenomen insuline?
- 6 Wat is een kort werkende insuline?
- 7 Wat is de belangrijkste bijwerking van insuline?
- 8 Wat is de werking van kortwerkende insuline?
- 9 Wat is een langzaam opgenomen insuline?
Wat is de chemische samenstelling van insuline?
De chemische samenstelling van insuline werd in 1956 door Frederick Sanger en diens medewerkers in Engeland ontrafeld. Dorothy Hodgkin publiceerde reeds in 1935 de eerste röntgenopnames van insulinekristallen maar het lukte haar pas om in 1969, na 35 jaar onderzoek, de ware structuur van insuline,…
Wat waren de eerste bronnen voor medicinale insuline?
De eerste bronnen voor medicinale insuline waren koeien, paarden en varkens. De insuline die geproduceerd wordt door het pancreas van deze dieren is vrijwel identiek aan menselijke insuline, en heeft dezelfde werking in het menselijk lichaam, hoewel soms allergische reacties ontstonden door bijproducten.
Hoe regelt insuline de bloedsuikerspiegel?
Het regelt samen met onder meer glucagon en adrenaline de bloedsuikerspiegel. Insuline heeft een antagonistische (tegengestelde) werking ten opzichte van glucagon, adrenaline, cortisol en andere glucosespiegel/bloedsuikerspiegel verhogende hormonen.
Wat is een hormoon insuline?
Insuline is een hormoon. Hormonen zijn stofjes die verschillende processen in het lichaam regelen. De taak van het hormoon insuline is om er voor te zorgen dat er energie naar je hersenen en spieren wordt vervoerd. Insuline zorgt ervoor dat de glucose in je bloed, naar de cellen wordt gebracht.
Wat zijn de doseringen van korte en middellange insuline?
Twee dagelijkse doseringen van korte en middellang actieve insuline. Deze worden gegeven voor het ontbijt en voor de avondmaaltijd. De kortwerkende insuline helpt je lichaam bij de verwerking van glucose in de ochtend en avond. De middellang werkende insuline is actief in de namiddag en tijdens de nacht.
Wat is een insulineproductie?
Insuline; het vetopslag- en vetvastzet hormoon. Het nadeel van teveel en te vaak insuline in je bloed is dat je cellen het vermogen verliezen om te reageren op deze insuline. Hierdoor gaat je lichaam nóg meer insuline aanmaken, want je bloedsuikerspiegel móet naar beneden. Een voortdurend hoge insulineproductie verstoort je stofwisseling.
Hoe lang werkt een langzaam opgenomen insuline?
Middellang werkende insuline (matig langzaam opgenomen) die bijvoorbeeld ’s avonds wordt gebruikt (NPH-insuline). Deze insuline heeft het maximale effect pas na 4-8 uur en werkt daarna nog een paar uur door. Langwerkende insuline (zeer langzaam opgenomen insuline) die heel geleidelijk werkt voor ongeveer een dag (insuline glargine en detemir).
Wat is een kort werkende insuline?
Kort werkende insuline (gewone, zogenoemde ‘regular’ insuline) die een halfuur tot kwartier vóór de maaltijd wordt gebruikt (actrapid, humuline, insuman rapid). Deze insuline werkt zes tot acht uur. Middellang werkende insuline (matig langzaam opgenomen) die bijvoorbeeld ’s avonds wordt gebruikt (NPH-insuline).
Hoe verlaagt insuline het bloedsuikergehalte?
Insuline verlaagt het glucosegehalte en dus de bloedsuikerspiegel van het bloed. Insuline remt de gluconeogenese en de glycogenolyse in de lever. Insuline remt de Lipolyse, de vetverbranding. Het insulinehormoon stimuleert: De opname van glucose naar spier- en vetcellen. Synthese van glycogeen in spier- en levercellen.
Wat is de belangrijkste bijwerking van insuline?
De belangrijkste bijwerking van insuline is een hypo. U heeft dan te weinig glucose in uw bloed. U merkt dat aan hongergevoel, een bleke huid, trillen, zweten, duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en flauwvallen. Behandel een hypo direct door wat druivensuiker te eten of een suikerhoudende drank te drinken.
Wat is de werking van kortwerkende insuline?
Een kortwerkende insuline verlaagt de hoeveelheid bloedsuiker al na 10 tot 30 minuten; de werking houdt 2 tot 8 uur aan. De middellange soorten werken na 1 tot 2 uur en de werking houdt 16-24 uur aan. Langwerkend insuline heeft bij gebruik volgens voorschrift een continue werking over de hele dag.
Wat zijn de bijwerkingen van insuline?
De bijwerkingen van insuline kunnen vrij gevaarlijk zijn voor patiënten die het dagelijks spuiten. Dit geldt voor ALLE soorten insuline op de markt. Denk hier bij aan novorapid, novomix, lantus, aspart, actrapid, humuline, insuman rapid, glulisine, glargine, determir, insulatard, levemir, isofaan, lispro en humalog.
Wat is een langzaam opgenomen insuline?
Langwerkende insuline (zeer langzaam opgenomen insuline) die heel geleidelijk werkt voor een tot meerdere dagen (insuline glargine en detemir). Merknamen: Levemir (Novo), Lantus (Sanofi), Tresiba (Novo), Toujeo (Sanofi).