Wat is cognitief onderzoek?

Wat is cognitief onderzoek?

In een neuropsychologisch onderzoek verzamelen wij met behulp van testen informatie over allerlei functies. Hierbij kunt u denken aan het geheugen, het concentratievermogen, de waarneming, het taalgebruik, het ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen.

Welke functies zijn cognitieve functies?

Cognitieve Functies

  • Intelligentie.
  • Geheugen.
  • Aandacht en concentratie.
  • Snelheid van informatieverwerking.
  • Planningsvaardigheden.
  • Sociale cognitie.
  • Taal.
  • Probleemoplossend vermogen.

Wat betekent cognitief zijn?

Met de term cognitieve functies worden functies bedoeld die te maken hebben met het verwerken van informatie. Functies zoals waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden.

Wat zijn de cognitieve functies?

Onder de cognitieve functies worden alle processen verstaan die betrokken zijn bij het opnemen en verwerken van informatie. Tijdens een neuropsychologisch onderzoek kunnen verschillende functies worden onderzocht.

Wat is cognitieve controle?

Met de term cognitieve controle of executieve controle wordt gedoeld op doelgerichte regulatie van mentale processen. Zoals een aannemer verschillende bouwwerkzaamheden coördineert, zo zorgt cognitieve controle voor de coördinatie van bijvoorbeeld waarneming en motoriek.

Wat zijn je cognitieve vaardigheden?

Je hebt je geheugen nodig, maar ook taal, oriëntatie, aandacht en het vermogen om problemen op te lossen, concepten te vormen en dingen voor je te zien. Daarnaast zijn redeneren, rekenen, lezen en schrijven, plannen maken en initatieven nemen cognitieve functies. Je gebruikt je cognitieve vaardigheden dus voortdurend.

Kan cognitieve problemen voorkomen bij kinderen?

Cognitieve problemen kunnen voorkomen na een beroerte of psychose, bij hart- en vaatziekten, drugsgebruik of een depressie en bij mensen die meerdere aandoeningen hebben. Ook kinderen kunnen vanwege cognitieve problemen moeite met leren hebben.