Wat is BOPZ artikel 60?

Wat is BOPZ artikel 60?

Bij een ‘artikel 60-procedure’ of Bopz-toets onderzoekt het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) of een cliënt gebaat is bij een opname in een zorginstelling. Het gaat om cliënten die door dementie of een verstandelijke beperking zelf niet kunnen aangeven of ze het eens zijn met een opname.

Wat is BOPZ in de zorg?

De Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz) geldt niet meer. Per 1 januari 2020 is de Wet Bopz vervangen door de Wet verplichte ggz (Wvggz) en de Wet zorg en dwang (Wzd).

Wat is het verschil tussen BOPZ en Wet zorg en dwang?

De BOPZ kon alleen uitgevoerd worden in zorginstellingen die BOPZ gerechtigd waren, zoals de gesloten afdelingen. Zorg met dwang was alleen toegestaan voor de cliënten die gedwongen waren opgenomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een rechterlijke machtiging of een rechterlijke in bewaring stelling.

Wat is het doel van de wet BOPZ?

De Wet Bopz staat voor Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen. Deze wet is ook van toepassing bij opnames van mensen met dementie. Deze opames kunnen plaatsvinden in verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, op verpleegafdelingen in verzorgingshuizen en in behandelafdelingen, zoals de Geriant-kliniek.

Wat wordt er in de Wet Bopz geregeld?

De Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (de wet BOPZ) regelt gedwongen opname van mensen die lijden aan een psychische stoornis. Om iemand gedwongen op te kunnen nemen, moet er sprake zijn van gevaar voor zichzelf of de omgeving dat ontstaat door een psychische stoornis.

Waarom Wzd in plaats van Bopz?

We willen cliënten zoveel mogelijk vrijheid en veiligheid bieden op de plek waar ze wonen; thuis of in een verpleeghuis. De Wet Bopz was erg specifiek (en meer psychiatrisch gericht) en sloot daardoor niet goed aan op de dagelijkse praktijk van de psychogeriatrische zorg. Daarom is de Wet zorg en dwang ontwikkeld.