Wat is beter NIPT of combinatietest?
Studies wijzen uit dat de NIPT meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom ontdekt dan de combinatietest en dat de uitslag ook vaker klopt. Dat wil zeggen dat er minder zwangeren onterecht worden doorgestuurd voor vervolgonderzoek. Uw verloskundige of gynaecoloog kan u meer uitleg geven over de testen.
Wat gebeurt er bij een combinatietest?
Met de combinatietest wordt vroeg in de zwangerschap onderzocht of er een verhoogde kans is dat je kind het down-, edward- of patausyndroom, heeft. De test bestaat uit een combinatie van 2 onderzoeken: een bloedonderzoek tussen de 9 en 14 weken zwangerschap; een nekplooimeting bij de baby.
Waarom wel of niet combinatietest?
Doordat er weinig wordt getest, is het moeilijk om de kwaliteit van de screening te verzekeren. Het is dan ook niet wenselijk om de combinatietest aan te bieden naast de NIPT. De combinatietest, onderdeel van het landelijke programma van de prenatale screening, stopt daarom vanaf 1 oktober 2021.
Hoe betrouwbaar is de combinatietest?
De combinatietest geeft een persoonlijke berekening van dit risico per zwangerschap. De uitslag blijft een kansberekening en geeft geen 100% zekerheid. Bij een kansberekening groter dan 1 op 200 wordt er een vervolgonderzoek aangeboden.
Wat als de nekplooimeting niet goed is?
De nekplooimeting geeft slechts een risicoschatting aan. Als tijdens de echo blijkt dat de nekplooi verdikt is dan kan alleen met vervolgonderzoek (NIPT, vruchtwaterpunctie of vlokkentest) zekerheid worden verkregen of je kind wel of niet het syndroom van Down heeft.
Wat zijn de kosten van een combinatietest?
Als je prenatale screening wilt laten doen, dan kun je kiezen tussen de combinatietest of de NIPT. De kosten voor beide testen betaal je zelf. Een combinatietest kost € 168 en de NIPT kost € 175. Vanaf 1 april 2017 hoef je niet meer eerst de combinatietest te laten doen, maar kun je direct kiezen voor de NIPT.