Inhoudsopgave
- 1 Wat gebeurt er bij een onvolledige verbranding?
- 2 Wat zijn de 3 meest gebruikte fossiele brandstoffen?
- 3 Hoe lang kunnen we nog rekenen op fossiele brandstoffen?
- 4 Wat komt er vrij bij onvolledige verbranding?
- 5 Wat zijn de 4 fossiele brandstoffen?
- 6 Wat zijn de gevolgen van fossiele brandstoffen?
- 7 Hoelang hebben we nog brandstof?
Wat gebeurt er bij een onvolledige verbranding?
Bij volledige verbranding van organische stoffen reageert koolstof met zuurstof tot kooldioxide (CO2) en water (H2O): CH Congenitale hypothyreoidie4 + 2 O2→ CO2 + 2 H2O. Bij een tekort aan zuurstof is de verbranding onvolledig. Er ontstaat dan minder kooldioxide en in plaats daarvan ontstaat koolmonoxide.
Wat zijn de 3 meest gebruikte fossiele brandstoffen?
Veruit de meeste energie die we gebruiken (circa 91 procent) komt van fossiele brandstoffen: aardolie, aardgas en kolen. Deze fossiele brandstoffen zorgen voor de uitstoot van broeikasgassen, en bovendien veroorzaken ze de nodige vervuiling.
Waarom is het een probleem als de fossiele brandstoffen opraken?
Fossiele brandstoffen worden gevormd door de afbraak van overblijfselen van organismen, waaronder fytoplankton en zoöplankton, die naar de bodem van de zee (of meer) zijn gezonken. Dit afbrekingsproces werd in gang gezet door bacteriën onder anoxische (zuurstofarme) omstandigheden, miljoenen jaren geleden.
Hoe lang kunnen we nog rekenen op fossiele brandstoffen?
Het hangt ervan af hoe je rekent. De relatief makkelijk bereikbare voorraden aardolie en aardgas zijn over ongeveer 50 jaar op. Met de moeilijk bereikbare voorraden meegerekend, zijn er nog voor iets langere tijd fossiele brandstoffen beschikbaar.
Wat komt er vrij bij onvolledige verbranding?
Volledige en onvolledige Bij veel brandstoffen wordt de brandstof omgezet tot koolstofdioxide en waterdamp. Maar als er te weinig zuurstof is kan niet elk molecuul volledig omgezet worden. Tijdens zo’n onvolledige verbranding ontstaan koolstofmonoxide en waterdamp. Koolstofmonoxide is gevaarlijk omdat het giftig is.
Waarom is een onvolledige verbranding gevaarlijk?
Wat is koolmonoxide en waarom is het zo gevaarlijk? Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdat het niet te ruiken, proeven of zien is. Daarom wordt het ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd.
Wat zijn de 4 fossiele brandstoffen?
Er bestaan veel verschillende soorten fossiele brandstoffen, waarvan aardgas, aardolie en steenkool de bekendste en belangrijkste zijn:
- Aardgas. Aardgas is in Nederland lange tijd een zeer populaire fossiele brandstof geweest.
- Aardolie. Aardolie ontstaat uit de resten van planten en dieren, in ondiepe zeeën.
- Steenkool.
Wat zijn de gevolgen van fossiele brandstoffen?
Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt er veel energie vrij, die kan worden gebruikt voor machines, fabrieken, voertuigen en elektriciteitsproductie. Naast energie komen er bij de verbranding ook schadelijke stoffen vrij, zoals koolstofdioxide (CO2). Dit heeft milieuschade en klimaatverandering tot gevolg.
Hoeveel fossiele brandstoffen zijn er nog?
Fossiele brandstoffen zijn aardgas, aardolie en kolen. Deze brandstoffen zijn vervuilend en hebben veel CO2 uitstoot.
Hoelang hebben we nog brandstof?
Vanaf 2030 mogen er in Nederland namelijk geen auto’s meer worden verkocht die CO2 uitstoten. Dat staat in het Regeerakkoord. Een auto gaat zo’n vijftien jaar mee. Dus rond 2045 zullen de laatste benzine- en dieselauto’s van de Nederlandse wegen verdwijnen.