Wat doet te weinig magnesium?

Wat doet te weinig magnesium?

Aangezien magnesium een belangrijke rol speelt in verschillende lichaamsprocessen, kan een tekort leiden tot een hele resem klachten. Zo komen spierkrampen, hoofdpijn en concentratieproblemen vaak voor bij een tekort. Verder kunnen slaapproblemen, gevoelens van angst en samentrekkingen van het oog ook voorkomen.

Wat zijn de symptomen van te weinig magnesium?

Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.

Waarom moet je magnesium niet binnenkrijgen?

Je moet echter niet teveel magnesium binnenkrijgen. Een magnesiumoverdosis staat bekend als hypermagnesiëmie. Hierbij is de magnesiumspiegel te hoog; er zit dan teveel magnesium in je bloed. Het doet zich vaak voor bij mensen met nierinsufficiëntie (nierfalen) die magnesiumzouten krijgen toegediend.

Wat zijn de functies van magnesium?

Functie van magnesium 1 eiwitsynthese; 2 gezonde botvorming; 3 vorming van spieren; 4 regelen van de bloeddruk; 5 de werking van je hart; 6 energieproductie; 7 zenuwfunctie: overdracht van zenuwprikkels; 8 goede werking van de spieren.

Hoe kun je last krijgen van een verhoogde magnesiumspiegel?

Zo kun je bij een langdurig verhoogde magnesiumspiegel last krijgen van dorst, diarree, misselijkheid, lage bloeddruk, opvliegers en verlies van reflexen. In zeldzame gevallen kunnen ook nierstenen optreden. Indien men last heeft van een nierziekte of een stoornis in de prikkelgeleiding van het hart, is alertheid geboden.

Welke voedingsmiddelen bevatten magnesium?

Magnesium is te vinden in een brede waaier aan voedingsmiddelen, met name in voedingsmiddelen die veel vezels bevatten. Noten, bladgroenten, peulvruchten en volkoren producten zijn de beste bronnen van magnesium. Sommige specifieke voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten zijn: pinda’s en pindakaas.