Inhoudsopgave
Wat doe je bij kunstschaatsen?
Kunstschaatsen (eigenlijk “kunstrijden op de schaats”) is een sportieve gebeurtenis waarbij solisten, paren en groepen schaatsers rotaties, sprongen en andere bewegingen op het ijs maken, die meestal onder begeleiding van muziek worden uitgevoerd. Een serie van schaatselementen wordt in deze sport een “kür” genoemd.
Hoe maak je een pirouette met schaatsen?
Eerst doe je twee armen naar rechts. Je zwaait ze heel hard naar links, zodat je gaat draaien. Niet vaar voren leunen, anders val je.
Welke sprongen bij kunstschaatsen?
Een kunstschaatser kan voor de kür kiezen uit zes sprongen: een axel, salchow, spot, flip, rittberger en een lutz. Het aantal rotaties dat om de eigen as gemaakt wordt is het meest interessant, zegt Van Beuzekom. “Daar moet je echt op letten bij de Spelen.
Wat is het verschil tussen kunstschaatsen en ijsdansen?
Verschillen IJsdansen en Kunstrijden Bij het Kunstrijden spreekt men van Kür en bij het IJsdansen van Dans. Verder onderscheidt het ijsdansen zich van het kunstrijden door ander materiaal en andere techniek, (vergelijk short track en hardrijden).
Wat moet je aan tijdens schaatsen?
Kleed je comfortabel En als je op je schaatsen snelheid maakt, kun je zelfs je eigen tegenwind creëren. Zorg daarom dat je schaatskleding draagt die comfortabel zit en die je beschermt tegen onderkoeling en een val. Je kunt het beste drie dunne laagjes kleding over elkaar heen dragen.
Wat draag je tijdens schaatsen?
Je kunt natuurlijk gaan schaatsen in je “normale” kleding. Spijkerbroek, trui en of jas. Maar je zult al snel merken dat je hier niet makkelijk in kunt bewegen. Beter is het om goede sportkleding aan te schaffen.
Hoe maak je een mooie pirouette?
Tijdens een plié buig je door de benen, met de knieën in de richting van je tenen. Je bovenlijf blijft ondertussen recht. Ook de billen hou je in rechte lijn zonder je staartbeen te kantellen. Door de plié zorg je voor de kracht die nodig is om genoeg vaart te maken om in de pirouette (meerder keren) te draaien.
Waar kun je kunstschaatsen?
Hieronder staan de bij de KNSB aangesloten kunstrijverenigingen, waar jij zelf kunt leren kunstrijden.
- Alkmaar. Alkmaarsche IJsclub.
- Amsterdam. EKIJSA.
- Breda. Magic Skates Breda.
- Den Bosch. Bossche Kunstrijvereniging.
- Den Haag. Kunstschaatsvereniging Amaranth.
- Deventer. Deventer IJsclub.
- Dordrecht.
- Eindhoven.
Waar komt kunstschaatsen vandaan?
Geschiedenis. Algemeen wordt de Amerikaan Jackson Haines (1840-1879) gezien als de vader van het huidige kunstrijden. Tot dan toe bestond wel de zogenaamde Engelse stijl, maar die bestond voornamelijk uit formele stijlfiguren.
Hoe populair is kunstschaatsen?
Kunstschaatsen is een van de meest populaire sporten ter wereld. Een combinatie van sierlijkheid, sportiviteit, durf en techniek zijn nodig voor het uitvoeren van sprongen, figuren en pirouettes op het ijs. Kunstschaatsen oftewel “kunstrijden op de schaats” is een sport die enorm tot de verbeelding spreekt.
Is kunstschaatsen kunst?
Ook is het beter te spreken van kunstrijden dan van kunstschaatsen, omdat de schaatsen, waarop kunstrijden wordt beoefend, ook kunstschaatsen heten. Oorspronkelijk heette het “kunstrijden op de schaats”. De wedstrijden bestaan uit een korte en een lange (vrije) kür (spreek uit: kuur = uitvoering, oefening).