Wat doe je bij een actieve bloeding als er een voorwerp in de wond zit?

Wat doe je bij een actieve bloeding als er een voorwerp in de wond zit?

Hou het gewonde lichaamsdeel bij voorkeur hoog en voer druk uit op de wond. Als er een voorwerp (glas, mes, of iets dergelijks) in zit, druk dan niet direct op de wond maar druk de wondranden naar elkaar toe. Een voorwerp in een wond mag je nooit verwijderen.

Wat is een uitwendige bloeding?

Uitwendige bloeding: bij een uitwendige bloeding is er zichtbaar bloed op de huid. Slagaderlijke bloeding: bij schade aan een slagader komt het bloed stootsgewijs vrij bij iedere hartslag. Het bloed is helderrood van kleur.

Wat moet u niet doen wanneer u lichte huidwonden behandelt?

Laat grote voorwerpen in de wond zitten. Dek de wond direct af, spoel niet met water. Neem contact op met de huisarts of bel bij twijfel 112.

Wat doe je als organen uitpuilen?

Stop de wond op met hemostatisch gaas als dat beschikbaar is. Zit er een voorwerp diep in de wond? Laat dit dan altijd zitten en zorg dat het zo min mogelijk beweegt. Plaats uitpuilende organen niet terug, dek deze af met een natte doek met schoon water.

Hoe behandel je een actieve bloeding?

Wat doe je bij een flinke bloeding?

  1. Bel of laat 112 bellen bij een hevig bloedende wond en wanneer het slachtoffer zich ziek voelt.
  2. Trek wegwerphandschoenen aan als je die hebt.
  3. Maak de wond vrij en verwijder eventuele kleding.
  4. Oefen druk op de wond uit, bij voorkeur met twee handen.

Wat is de gevaarlijkste bloeding?

Slagaderlijke (arteriële) bloedingen, waarbij helderrood bloed pulserend uit de wond komt en er vaak veel bloedverlies optreedt in korte tijd. Deze zijn levensbedreigend.

Wat moet je doen bij een uitwendige bloeding?

Druk met je handen op de wonde gedurende 10 minuten. Houd het ledemaat omhoog indien mogelijk. Na 10 minuten breng je een drukverband aan, gebruik je andere zwachtels of leg je een propere doek op de wonde en druk je daarop.

Wat zijn tourniquets?

Een tourniquet is een drukverband dat om een ledemaat (arm of been) aangelegd wordt om een slagaderlijke bloeding te stoppen. Omdat het de weefsels en zenuwen afknelt, is het een noodmaatregel die u alleen toe moet passen om het leven van het slachtoffer te redden wanneer deze een ernstige bloeding heeft.

Hoe voorkom je het eenvoudigst een infectie van een kleine wond?

U kunt zelf de kans op infecties verkleinen door goed te letten op uw persoonlijke hygiëne:

  • Was uw handen voordat u de wond gaat behandelen.
  • Probeer de wond niet aan te raken met uw handen.
  • Spoel de wond op de manier waarop het u geleerd is door uw behandelend arts of wondverpleegkundige.

Hoe behandel je een lichte uitwendige wond aan de arm?

Welke van onderstaande BHV’ers handelt juist bij het behandelen van een lichte uitwendige wond aan de arm? BHV’er 1 spoelt de wond met water, indien nodig ontsmetten (geen jodium) daarna afdekken met (wond) snelverband.