Wat betekent het lood?

Wat betekent het lood?

lood – Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Pb en het atoomnummer 82; het metaal is zacht, kneedbaar en vaalgrijs van kleur. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verscheidene voorwerpen en materialen te maken.

Waar wordt lood voor gebruikt?

Door het hoge soortelijk gewicht, de gemakkelijke verwerking en de lage prijs is het gebruik van lood nog altijd populair. Zo wordt het bij woningen en gebouwen gebruikt om kieren te dichten (loodslabben) en wordt het gebruikt bij glas-in-loodramen. In oplaadbare batterijen en accu’s wordt lood als elektrode gebruikt.

Wat betekent zo zwaar als lood?

loodzwaar – Bijvoeglijk naamwoord 1. (intensief) heel erg zwaar ♢ De loodzware bergetappe was voor menig coureur niet binnen de tijd te fietsen.

Is lood radioactief?

Lood-209 of 209Pb is een onstabiele radioactieve isotoop van lood, een hoofdgroepmetaal. De isotoop komt van nature niet op Aarde voor. Lood-209 kan ontstaan door radioactief verval van thallium-209, thallium-210, polonium-209 of radium-223.

Wat betekent zo vlug als water?

Zo vlug als water. Erg snel zijn.

Wat is de molaire massa van lood?

Chemische eigenschappen van Lood – Gezondheidseffecten van Lood – Milieu-effecten van Lood

Atoomnummer 82
Atoommassa 207,2 g.mol -1
Elektronegativiteit volgens Pauling 1,8
Dichtheid 11,34 g.cm-3 bij 20°C
Smeltpunt 327 °C

Welke straling houdt lood tegen?

Lood is zwaar. Het heeft van de stabiele elementen uit het periodiek systeem de hoogste dichtheid (11,34 gram per cm³). Dat wil zeggen dat de atomen dicht tegen elkaar aanliggen. Dit maakt het materiaal ondoordringbaar voor gamma- en röntgenstraling.