Wat betekent calcium in bloed?

Wat betekent calcium in bloed?

Calcium is nodig voor de aanmaak van botten en goed spierfunctie. Bij een te hoog calciumgehalte is er sprake van te veel calcium in het bloed. Er zijn verschillende oorzaken van een te hoog calciumgehalte, zoals een calciumstofwisselingsstoornis en een overdosis vitamine D.

Een wisselwerking tussen het parathyreoïdhormoon (PTH), fosfaat en vitamine D regelt het calciumgehalte in je bloed. De balans tussen deze stoffen zorgt voor evenwicht in je calciumhuishouding. Als er veel PTH in je bloed aanwezig is, stijgt ook je calciumgehalte. Bij weinig PTH daalt het.

Wanneer is calcium veel te hoog?

Als de hoeveelheid calcium veel te hoog is, kun je last krijgen van de volgende symptomen en klachten: Misselijkheid. Obstipatie . Veel plassen. Dorst. Braken . Diarree . Sufheid. Coma , depressie en psychoses behoren tot de ernstigere complicaties.

Wat kan te veel calcium veroorzaken?

Te veel calcium in je bloed kan echter een hele waaier aan klachten en aandoeningen veroorzaken: nier- en blaasstenen, meer dorstgevoel, veelvuldig plassen, tekenen van uitdroging, ingevallen ogen, verlies van elasticiteit van de huid; concentratieverlies, neiging tot depressie, tekenen van dementie, verwardheid.

Wat is tekort aan calcium?

Calciumtekort: symptomen en oorzaken van tekort aan calcium Een calciumtekort, ook bekend als calciumdeficiëntie, leidt tot botontkalking en kan daarnaast andere symptomen geven zoals spierpijn en spierkrampen. De gevolgen van een calciumgebrek bij kinderen kunnen verstrekkend zijn, met onvolledige botvorming en skeletvervorming.

Wat is te hoog calcium in je bloed?

Een te hoog calciumgehalte in je bloed is dikwijls een toevallige vondst bij een routinebloedonderzoek. Te veel calcium in je bloed kan echter een hele waaier aan klachten en aandoeningen veroorzaken: vermoeidheid, verlies van eetlust; misselijkheid, verstopping, buikpijn, maagzweren, ontsteking van de alvleesklier;