Inhoudsopgave
Wat betekend arbeiders?
arbeider – Zelfstandignaamwoord 1. iemand die voor een loon arbeid levert ♢ Voor ongeschoolde arbeiders is er tegenwoordig weinig werk te vinden. Woordherkomst afgeleid van de werkwoordstam van arbeiden (arbeid) met het achtervoegsel -er Synoniemen werker, werkkracht, werkma…
Welke woorden passen bij een arbeider?
Andere woorden voor arbeid|ster zijn arbeidskracht, fabrieksarbeider, klerk, loonslaaf, personeelslid, werker, werkkracht en werkman.
Wat is een arbeider in Belgie?
In België bestaat een onderscheid tussen arbeiders en bedienden. Een arbeider is een werknemer die zich verbindt in hoofdzaak handarbeid te verrichten; een bediende is een werknemer die zich verbindt in hoofdzaak hoofdarbeid te verrichten.
Wat bij ziekte als arbeider?
Voor arbeiders is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 7 dagen; daarna krijgen ze gedurende 7 dagen 85,88% van hun normale loon. Van de 15e tot de 30e dag arbeidsongeschiktheid hebben arbeiders recht op een percentage van hun loon. Ook dat percentage wordt door de werkgever betaald.
Hoe noem je iemand die met zijn handen werkt?
Voor vrouwelijke arbeiders wordt soms het woord arbeidster gebruikt. Volgens sommige definities is een arbeider altijd iemand die met zijn/haar handen werkt. Anderen gebruiken hiervoor het woord handarbeider of handwerker en kennen daarnaast het begrip hoofdarbeider.
Wat is het eenheidsstatuut?
Door het eenheidsstatuut zijn de opzeggingstermijnen van arbeiders en bedienden alleen nog afhankelijk van anciënniteit. Statuut (arbeider of bediende) en loon spelen dus geen rol meer.
Welke beroepen vallen onder arbeider?
Arbeider vs. bediende. Een arbeider is een medewerker die voornamelijk met zijn handen werkt en een bediende is een medewerker die voornamelijk met zijn hoofd werkt. In de praktijk is dit onderscheid vaak vaag, maar het is van belang dat je je arbeidsovereenkomst voorziet van het juiste statuut.
Hoe lang betaald werkgever bij ziekte arbeider?
Arbeiders en bedienden hebben een periode van 30 dagen recht op gewaarborgd loon ten laste van hun werkgever. Bij arbeiders zijn enkel de eerste zeven dagen volledig ten laste van jou als werkgever.
Wat na 30 dagen ziekte arbeider?
De bediende behoudt het recht op zijn loon ten laste van de werkgever gedurende de eerste 30 dagen van arbeidsongeschiktheid, ongeacht zijn anciënniteit. De ziekte- en invaliditeitsverzekering komt desgevallend vanaf de 31ste dag van ongeschiktheid tussen.