Waarom zit er kwik in een thermometer?

Waarom zit er kwik in een thermometer?

Het voordeel van kwik is dat de thermische uitzettingscoëfficiënt vrijwel constant is over een groot temperatuurbereik. Een kwikkolom is ook makkelijk af te lezen. Kwik blijft niet aan de glaswand hangen en heeft een groot temperatuurbereik. Kwik bevriest bij −38,9 °C en kookt pas bij 356,9 °C.

Wat is een kwik in staal thermometer?

betekenis & definitie. Deformatiethermometer die wordt gebruikt om op afstand de heersende temperatuur te kunnen bepalen. In het instrument bevindt zich een veerkrachtige en holle metalen spiraal, een soort Bourdon-element.

Hoe je een thermometer kunt ijken zonder een andere thermometer te gebruiken?

Houd de thermometer in ijswater, roer steeds en wacht tot hij niet meer daalt. Zet op het plakband een streepje met erbij 0 °C. Warm de thermometer even op met je hand en houd hem daarna in het kokende water. Noteer, als hij net niet meer stijgt, de stand met een streepje en erbij 100 °C.

Hoe werkt een thermometer met kwik?

De traditionele thermometers voor oraal of rectaal gebruik zijn glazen buisjes die een kolom kwik bevatten. Als het kwik door uw lichaamswarmte warmer wordt, zet het uit en stijgt het in de kolom. Koortsthermometers hebben een lang dun uiteinde waarin zich kwik bevindt.

Wat is het gevaar van een ouderwetse kwik thermometer in het lichaam bij het temperaturen van een cliënt?

Een korte aanraking met kwik is niet gevaarlijk, maar de dampen die vrijkomen zijn dat wel. In een gewone koortsthermometer zit slechts een geringe hoeveelheid kwik, dus het risico op vergiftiging door inademing is laag. Het is wel belangrijk dat je het kwik zo snel mogelijk opruimt.

Hoe werkt een thermometer zonder kwik?

Het verbod op het gebruik van kwik in thermometers in de jaren negentig was echter de definitieve doodsteek voor de ‘ouderwetse’ kwikthermometer. Daar is echter verandering in gekomen, met het gebruik van Galistan (vloeibaar mengsel van gallium, indium en tin) als vervanger voor het kwik.