Waarom vaatproblemen bij diabetes?

Waarom vaatproblemen bij diabetes?

Door diabetes worden bloedvaten dikker en stugger en raken ze eerder beschadigd. Vetten in het bloed blijven gemakkelijker kleven aan de wand van de bloedvaten, waardoor deze vernauwen. Dit heet aderverkalking (atherosclerose). Hierdoor stroomt het bloed minder makkelijk door het lichaam.

Waarom is diabetes een risicofactor voor hypertensie?

Oorzaken van hoge bloeddruk Door diabetes kunnen de bloedvaten minder soepel zijn, waardoor de bloeddruk hoger wordt. Daarnaast veroorzaken veranderingen in de insulinehuishouding ook hoge bloeddruk. En de bloeddruk wordt hoger door overgewicht, vet en zout eten en weinig bewegen.

Wat is de oorzaak van diabetes type 2?

Wat veroorzaakt diabetes mellitus type 2? DM2 ontstaat door overgewicht, te veel en te vet eten en/of te weinig bewegen, in combinatie met erfelijke aanleg. Sommige mensen zijn dus te zwaar, eten te veel en te vet en bewegen te weinig maar krijgen geen diabetes: zij missen de genetische aanleg.

Kan een hoge bloedsuikerspiegel ervoor zorgen dat je te veel vocht verliest?

Je bloedsuikerspiegel kan te hoog zijn als je je erg dorstig voelt en moe bent, wazig ziet, gewicht verliest en vaak moet plassen. Zeer hoge bloedsuikerspiegels kunnen ervoor zorgen dat je je misselijk voelt, flauwvalt of overgeeft. Het kan ervoor zorgen dat je te veel vocht uit je lichaam verliest.

Hoe was ik voor het bloedsuiker?

Was voor het bloedsuiker prikken eerst je handen met water en zeep, en spoel goed af. Want als je bijvoorbeeld eerst fruit hebt gesneden of gepeld, kan er nog suiker aan de huid zitten. De bloedsuikermeter geeft dan een veel te hoge uitslag. Zelfs afvegen met een alcoholdoekje is niet genoeg.

Wat is De bloedglucosemeter voor bloedsuiker?

Na een paar seconden verschijnt op het schermpje van de bloedglucosemeter een getal in mmol/l. Dit getal geeft aan hoeveel glucose er in het bloed zit (de bloedglucosewaarde). Handen wassen voordat je bloedsuiker meet Was voor het bloedsuiker prikken eerst je handen met water en zeep, en spoel goed af.

Hoe prik je een bloedglucosemeter aan?

Met een speciaal prikapparaatje prik je in je vinger, waarbij een druppel bloed vrij komt. Deze houd je tegen de teststrip aan. Na een paar seconden verschijnt op het schermpje van de bloedglucosemeter een getal in mmol/l. Dit getal geeft aan hoeveel glucose er in het bloed zit (de bloedglucosewaarde).