Waarom rechtsvorm eenmanszaak?

Waarom rechtsvorm eenmanszaak?

Een eenmanszaak betekent dat jij alleen verantwoordelijk en aansprakelijk bent. Je kunt zoveel personeel aannemen als je wilt. Als je veel personeel hebt, is de omzet vaak ook zo groot dat het gevaarlijk is om de financiële risico’s persoonlijk te dragen. De stap naar een bv is dan vaak verstandig.

Is een bv een eenmanszaak?

Eigendom: Een eenmanszaak heeft één eigenaar. Het eigendom van een BV is geregeld via aandelen. Aansprakelijkheid: bij een eenmanszaak is de eigenaar volledig aansprakelijk (ook met zijn privévermogen) voor het bedrijf. Een BV is een rechtspersoon en daarmee zelf aansprakelijk, de eigenaren niet.

Waarom een rechtsvorm oprichten?

Een rechtsvorm is de juridische vorm die u kiest voor uw bedrijf. Wanneer u zich inschrijft bij KVK moet u deze ondernemingsvorm opgeven. Het bepaalt onder meer de (privé) aansprakelijkheid voor schulden en belastingverplichtingen.

Wat zijn de voordelen van een vennootschap?

In een vennootschap betaal je minder belastingen dan in de hoogste schijf van een eenmanszaak. Daar staat tegenover dat een vennootschap meer kosten met zich meebrengt. Je boekhouder kan jou zeker vertellen vanaf welke nettowinst een vennootschap voor jou interessant wordt.

Wat zijn de voordelen van eenmanszaak?

De voordelen van een eenmanszaak: 1 Je hebt geen businesspartner nodig. Je kan dus zelf snel beslissen. 2 Er is geen verplicht minimumkapitaal. 3 Je kan vrij eenvoudig en goedkoop starten. 4 Je boekhouding is relatief eenvoudig.

Hoe richt ik eenmanszaak op?

Hoe richt ik een eenmanszaak op? Vooraleer je kunt starten, moet je een aantal formaliteiten regelen: Je ondernemersvaardigheden bewijzen. Een zichtrekening (betaalrekening) openen. Je onderneming inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Je btw-hoedanigheid activeren.

Wat is een vennootschapsbelasting?

Als zaakvoerder van de vennootschap keer je een loon uit aan jezelf. Dat loon wordt belast in de personenbelasting, zoals bij een eenmanszaak. Maar de rest van je winst valt onder de vennootschapsbelasting. En dat tarief ligt lager: slechts 25%.