Waarom is de Turkse lira zo laag?

Waarom is de Turkse lira zo laag?

Door enorme inflatie gaat het slecht met de economie van Turkije. ‘De prijzen stijgen elke dag’ Torenhoge inflatie en een nieuwe renteverlaging zorgen dat de waarde van de Turkse lira is gekelderd, en dat voelt iedereen.

Waarom daalt lira in waarde?

De belangrijkste reden voor de slechte Turkse economie is de inflatie; 20 procent voor consumentenprijzen en zelfs 46 procent voor de producenten. “Door de devaluatie van de lira stijgen ook de kosten van buitenlandse valuta”, legt econoom Mustafa Sönmez uit.

Waarom stort de Turkse lira in?

Dat de lira zo hard daalt ten opzichte van andere munten is een direct gevolg van het gevoerde economische beleid van president Recep Erdogan. De centrale bank, die aan de leiband van de president loopt, blijft de rente verlagen.

Waarom is de inflatie zo hoog in Turkije?

De inflatie is al langere tijd hoog in Turkije. Ze wordt mee gestuwd door de zwakke koers van de nationale munt, de lira. Die is enorm in waarde gezakt ten opzichte van de dollar. In een jaar tijd verloor de lira 45 procent aan waarde tegenover de dollar.

Wat is er aan de hand met Turkse lira?

De lira liet een krachtig herstel zien nadat president Recep Tayyip Erdogan maatregelen aankondigde om de munt te stutten. ANKARA (ANP/RTR) – De Turkse lira wint dinsdag verder aan waarde nadat de munt door aangekondigde ingrepen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op maandag al 25 procent aan waarde won.

Hoe hoog is de inflatie in Turkije?

Turkse inflatie stijgt naar 48,7 procent, de vraag is wie de officiële cijfers gelooft. Prijsstijging Veel Turken geloven de officiële inflatiecijfers niet meer. Erdogan ontsloeg afgelopen weekend de directeur van het Turkse Instituut voor Statistiek dat de cijfers bekendmaakt.

Hoeveel is een lira waard?

Betaal jij te veel aan je bank?

Wisselkoers Euro / Turkse lira
1 EUR 16,10520 TRY
5 EUR 80,52600 TRY
10 EUR 161,05200 TRY
20 EUR 322,10400 TRY

Waar kan ik het beste Turkse lira wisselen?

Waar kan je het beste geld wisselen in Turkije? Geld wisselen kun je doen bij aankomst op het vliegveld, bij hotels, banken en wisselkantoren. Zorg er wel voor dat je je wisselbewijs bewaart, want hier kan om gevraagd worden als je bij vertrek je Turkse lira’s weer om wilt wisselen.