Waarom binnenklasdifferentiatie?

Waarom binnenklasdifferentiatie?

Binnenklasdifferentiatie heeft tot doel de motivatie, welbevinden, leerwinst en/of leerefficiëntie van álle leerlingen te verhogen zonder de lat lager te leggen.

Waar moet goed leesonderwijs aan voldoen?

8 succesfactoren voor effectief technisch leesonderwijs

  1. Besteed aandacht aan leesmotivatie.
  2. Creëer voldoende tijd voor lezen.
  3. Zorg voor een rijke leeromgeving.
  4. Geef expliciete leesinstructie.
  5. Houd rekening met verschillen tussen leerlingen.
  6. Stel duidelijke, hoge en realistische doelen.

Wat zijn differentiële doelen?

De differentiële/vrijblijvende doelen zijn er enkel voor bepaalde (groepen) leerlingen en dienen voor die leerlingen geëvalueerd te worden, maar ’tellen niet mee’ wat betreft de getuigschriften.

Wat is lees bevordering?

Het stimuleren van het lezen bij kinderen, jongeren en volwassenen, met als doel dat zij lezen niet als verplichte activiteit ervaren, maar beschouwen als een leuke en zinvolle (vrije)tijdsbesteding.

Hoe lees je effectief?

Effectief lezen in de praktijk, 5 stappen

  • Zoek informatie op over de auteur.
  • Lees de ondertitel, de achterkant en de inhoudsopgave vluchtig door.
  • Lees de inleiding en het slot snel en geheel door.
  • Lees/scan nu een voor een elk hoofdstuk.
  • Herleef de inhoudsopgave.

Wat is convergerende differentiatie?

Convergente differentiatie is een vorm van differentiëren waarbij je de hele groep telkens bij elkaar wilt houden qua leerstofaanbod. Er zijn twee differentiatievormen: convergente en divergente differentiatie. Convergente differentiatie heeft het leerstofjaarklassensysteem als uitgangspunt.

Waarom divergente differentiatie?

Onderwijskundig onderzoek wijst uit dat homogene groepen voor de gemiddeld presterende leerlingen geen verschil uitmaakt. Voor de beter presterende leerlingen is divergente differentiatie beter, omdat zij niet meer ‘opgehouden worden’ door de leerlingen die minder presteren dan zij.

Wat zijn didactische handvatten?

Om een les goed te laten verlopen en het onderste uit de kan te halen bij de leerlingen maken we gebruik van een aantal didactische handvaten: Activiteit-kennisconstructie: Leerlingen moeten zo actief mogelijk kunnen deelnemen aan het leerproces via zowel uiterlijke activiteiten (handelen, bewegen,…)