Inhoudsopgave
Waarom betalen om stamceldonor te worden?
“Iedere inschrijving van een donor kost de stichting 35 euro. Wanneer we deze besteden aan een potentiële match, is dit rendabeler dan dat we dit aan mensen ouder dan 35 jaar uitgeven die minder kans hebben op een match,” legt Bert Elbertse van Stichting Matchis uit.
Wat moet ik doen als ik stamceldonor wil worden?
Criteria voor stamceldonoren U mag geen ziekten hebben die via bloed overdraagbaar zijn en die nadelig kunnen zijn voor de ontvanger. De patiënt en u moeten een identieke weefseltypering (HLA-typering) hebben. Uw eigen bloedvorming in het beenmerg moet normaal zijn. U mag niet zwanger zijn.
Wie mag stamceldonor worden?
Je kunt tot en met 55 jaar gevraagd worden om stamcellen te geven. Aanmelden kan kosteloos van 18 tot en met 35 jaar. Van 36 tot en met 55 jaar betaal je voor je registratie een eigen bijdrage van 35 euro.
Waarom stamceldonor anoniem?
U geeft daarmee een persoon ergens anders een kans op een tweede leven. Een zorgvuldige overweging voordat u uiteindelijk stamcellen doneert blijft zeer belangrijk. Het is goed voorstelbaar dat er in uw persoonlijk leven zaken zijn veranderd waardoor u anders tegen het stamceldonorschap aan kijkt.
Wie kan geen stamceldonor worden?
Ik ben te oud waarom kan ik geen stamceldonor meer zijn? Voor jongere donoren zijn de risico’s van stamceldonatie zeer laag. Hoe ouder de stamceldonor is hoe meer de stamceldonatie risico’s met zich mee kan brengen. Dat willen we vermijden en daarom hebben we deze leeftijdsgrens ingesteld.
Wat is orgaandonatie?
Bij orgaandonatie wordt een orgaan of weefsel afgestaan aan iemand waarbij een orgaan niet (goed) meer functioneert. De persoon die het orgaan afstaat, noemt men een donor. Dit kan een levend of overleden persoon zijn. In deze Zorgwijzer worden de belangrijkste zaken rondom orgaandonatie beantwoord:
Wat zijn argumenten voor orgaandonatie?
Argumenten voor orgaandonatie Het belangrijkste argument voor orgaandonatie is dat het levens kan redden en de kwaliteit van leven van zeer zieke mensen aanzienlijk kan verbeteren. En dit terwijl je na je dood zelf niets meer aan je organen hebt. Sommige mensen zien het daardoor als een morele verplichting om hun organen na hun dood af te staan.
Wat zijn de medische kosten bij een orgaandonatie?
Alle medische kosten, zoals onderzoeken, controles en ziekenhuisopnames, worden bij een orgaandonatie door de zorgverzekering van de ontvangervergoed. Normaal geldt er voor deze kosten een eigen risico, maar niet bij orgaandonatie. De vergoeding zonder betaling van het eigen risico geldt tot: Nieren: tot drie maanden na de operatie
Hoe kan ik je registreren als orgaandonor?
Je officieel registreren als orgaandonor kan snel en eenvoudig op de dienst Bevolking van je gemeente. Neem je identiteitskaart mee. Een medewerker zal je vragen een registratieformulier in te vullen. Eventueel kun je dat op voorhand doen, het formulier kun je hier downloaden.