Inhoudsopgave
Waar zit een Naadverbinding?
Verbinding tussen botten die aan elkaar gegroeid zijn, bijv. de verbinding tussen de botten van de schedel.
Hoe kunnen je botten bewegen?
Je gewricht wordt bij elkaar gehouden door het gewrichtskapsel, en soms ook nog door gewrichtsbanden. Alles wordt soepel gehouden door gewrichtssmeer. Je kunt bewegen door je gewrichten.
Hoe werken je botten?
De skeletspieren zijn aan de uiteinden door middel van pezen aan de beweegbare beenderen verbonden. Zij zorgen ervoor dat de gewrichten kunnen bewegen. Als de spier zich spant, wordt deze korter en trekt aan de pees, waardoor het bot beweegt. Wanneer de spieren overbelast worden, ontstaat er spierpijn.
Hoe zitten de botdelen bij een gewricht aan elkaar?
Rondom ieder gewricht zit het gewrichtskapsel waarin synovium bevindt. Synovium is een vloeistof met als functie dat de bewegingen van de gewrichten soepel verlopen. Daarnaast worden de botstructuren in een gewricht bij elkaar gehouden door middel van gewrichtsbanden (ligamenten).
Wat voor soorten bot zijn er?
Het menselijk lichaam bestaat uit verschillende typen botten:
- Pijpbeenderen. Deze botten zijn de slanke beenderen.
- Platte beenderen. Bij deze botten liggen de buitenlagen dicht tegen elkaar aan.
- Sesambeenderen. Een sesambeen is een bot dat zich bevindt in het verloop van een pees.
- Onregelmatige beenderen.
Hoe train je je botten?
Actief je botten belasten is het belangrijkste signaal voor je botten om vooral sterk te blijven. Door tegen de zwaartekracht in je botten te belasten ( axiale belasting) ga je voor het maximale effect. Goede voorbeelden zijn: wandelen, hardlopen, traplopen, tennissen, dansen, touwtje springen…..
Hoe kun je je botten sterker maken?
Om uw botten sterker te maken is het belangrijk om elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Dit kan van alles zijn, zoals wandelen, fietsen of sporten. Veel bewegen zorgt ervoor dat er meer bot gemaakt wordt door uw lichaam. Ook oefent u zo uw spieren, die ook sterker worden.