Waar wordt glucose opgeslagen plant?
In de fotosynthese produceert de plant glucose. Als de plant meer glucose produceert dan hij verbrand, dan wordt het overschot aan glucose opgeslagen in de vorm van zetmeel. De plant bewaart zetmeel in de cellen van de bladeren.
Hoe maakt een plant glucose?
Met de huidmondjes haalt een plant koolstofdioxide uit de lucht. In de bladeren maakt de plant van water en koolstofdioxide een soort suiker, maar daar is energie voor nodig. Die energie krijgt de plant van het licht. Dit proces wordt ‘fotosynthese’ genoemd en er wordt ook zuurstof bij gemaakt.
Wat doet de plant met glucose?
De glucose die bij fotosynthese ontstaat, dient als bouwsteen voor andere organische verbindingen, bijvoorbeeld cellulose, of als brandstof. Wanneer glucose ‘verbrand’ wordt heet dat dissimilatie. Het proces loopt dan ruwweg omgekeerd aan fotosynthese, er komt water, kooldioxide en (chemische) energie vrij.
Wat is een fotosynthese?
Fotosynthese (ook: koolstofassimilatie of koolzuurassimilatie) is een vorm van biosynthese waarbij lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose. Hier komt zuurstof bij vrij. Het proces komt voor in planten en sommige bacteriën.
Wat zijn fotosynthetiserende organismen?
Fotosynthetiserende organismen worden ook wel autotrofen of fotoautotroof genoemd. Autotrofe organismen zijn in staat om zichzelf van energie te voorzien en kunnen zichzelf synthetiseren uit de abiotische componenten: anorganische stof (waaronder water en koolstofdioxide) en licht.
Wat zijn fotosynthetische bacteriën?
Fotosynthetische bacteriën hebben geen chloroplasten. In plaats daarvan vindt de fotosynthese direct in de cel plaats. Blauwalgen (cyanobacteriën) bevatten chlorofyl en produceren zuurstof op dezelfde manier als chloroplasten. Volgens de endosymbiontentheorie zijn chloroplasten uit deze cyanobacteriën geëvolueerd.